Komentář Pavla Sikory: Bitcoin drahý, pomalý a umírající?

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Česká platební brána se odvrací od bitcoinu, triumfuje Jan Vávra v článku v deníku E15. A nejen BitcoinPay, ale i herní platforma Steam. Co na to říci – troubí kryptoměny na ústup? 

Rozhodně to tak nevypadá, vždyť jen jejich celková tržní kapitalizace se aktuálně pohybuje kolem 500 miliard dolarů a i v článku E15 zmiňovaný BitcoinPay pouze uvažuje o nahrazení „klasického“ bitcoinu (BTC) bitcoinem cash (BCH) nebo litecoinem (LTC), tedy jinými kryptoměnami.

Odepisování bitcoinu se nicméně táhne celou jeho nedlouhou historií: „Kryptoměna bitcoin zemřela dne 15. prosince 2010. Měla za sebou dvě nedožitá léta a její cena byla pouhých 23 amerických centů. Zemřela na zacyklenou negativní zpětnou vazbu, kdy každý chtěl bitcoiny jenom držet, nikoli utrácet.“

Tak určitě, dnes praská další z bitcoinových bublin a otřesená kryptoměna se už několik dnů potácí mezi 16 a 17 – tisíci dolarů za jednu digitální minci.

Ostatně existuje i specializovaný web, který nekrology bitcoinu sčítá – jen z renomovaných zdrojů už jich je přes 200 – a to nebohému bitcoinu ještě není ani deset let. Zdaleka nejde o jediný zajímavý projekt v oblasti digitálních peněz.

Alternativních kryptoměn je dnes hodně přes tisíc, ale je samotný bitcoin opravdu tak drahý? Český obchodník, který za akceptaci platebních karet platí přes 0,80 procenta z částky transakce, odvádí za zpracování platby bitcoinem 0,45 procenta. Z on-line platebních metod mohou být ještě levnější snad jen některá platební tlačítka.

A rychlost? Zájemci se jí mohou prakticky v přímém přenosu kochat zde. Jsou to zatím jen statisíce transakcí denně, ale neřekl bych, že je běžné čekat hodiny.

Pan Vávra, stejně jako kdokoliv kritický k bitcoinu, to ostatně může snadno vyzkoušet. Když už ne přímo v holešovickém anarchokapitalistickém hnízdě jménem Paralelní Polis, tak ve více než 120 dalších kamenných obchodech jen v samotné Praze, které už akceptují platby bitcoinem.

Autor je partnerem poradenské sítě Expense Reduction Analysts