Kryptoměnoví „šmejdi“ se vydávají za Muska a jiné celebrity, podvodem si přijdou na tisíce

Elon Musk.

Elon Musk. Zdroj: Reuters

Bitcoin
Bitcoin
3
Fotogalerie

„Šmejdi“se nacházejí i v kryptoměnové sféře. Podvodníci lákají z kapes důvěřivých uživatelů internetu bitcoiny i další digitální měny. Slouží jim k tomu falešné účty na Twitteru, všiml si server Wired. Podvod se na Twitteru začal objevovat začátkem února.

Jedná se o podvod celkem jednoduchý. Stačí si vytvořit falešný profil, který bude napodobovat některý ze skutečných prověřených profilů slavných osobností. Poslouží třeba vizionář Elon Musk, softwarový podnikatel John McAfee nebo autor etherea Vitalik Buterin.

S falešným profilem pak podvodníci odpovídají pod jiné příspěvky, kde vyzývají uživatele, aby jim poslali do konkrétní kryptoměnové peněženky nějakou menší částku, třeba 0,02 bitcoinu, se slibem, že nazpět dostanou uživatelé třeba 2 bitcoiny.

Jeden příklad za všechny. Falešný profil Elona Muska přidával pod příspěvky oslavující start rakety Falcon Heavy od společnosti SpaceX patřící skutečnému Elonu Muskovi nadšené příspěvky, kde údajný Musk rozdával etherea.

Aktuální kurz bitcoinu najdete zde >>>

„Zdravím vás, fanoušci, poslední dny byly naprosto úžasné, a abych to oslavil, rozdám 1000 ETH svým folowerům. Přihlašte se o ně tím, že pošlete 0,2 ETH na adresu níže a já vám pošlu nazpět 2.0 ETH,“ píše falešný profil a přikládá odkaz na peněženku.

Že na takový podvod nikdo nemůže skočit? Ano, většina uživatelů Twitteru má tolik rozumu, aby neposílala své peníze podvodníkům.

Vše o kryptoměnách najdete zde >>>

Faktem však je, že například falešný John McAfee, který sliboval 20 bitcoinů za 0,02 přijatých, vydělal během několika hodin 0,184 bitcoinu, píše Wired. To odpovídá při dnešním kurzu zhruba 1500 dolarů (asi 31 tisíc korun). To není špatné na tak jednoduchý podvod.

„Je to jak mix falešných účtů na sociálních sítích s klasickým podvodem typu Nigerijského prince,“ říká Crane Hassold z bezpečností firmy PhishLabs.

„Twitter podobné účty asi začne brzy blokovat, ale ta energie potřebná pro tento podvod je tak nízká, že to bude jak hra na kočku a myš,“ řekl Hassold, podle kterého se jedná o stále stejný princip podvodů. „Ale vždy se najde někdo, kdo na to skočí,“ dodává.