Kryptoměny jako příznak doby: přestanou existovat bankovky a finanční domy?

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Finanční a bankovní sektor v současné době prochází tak výraznými změnami jako málokterý jiný. Tradiční bankovní domy se musejí otáčet, aby odolaly útokům digitálních konkurentů.

A nejsou to jen banky, které mohou ztratit půdu pod nohama. Brzy možná totiž zmizí i hotovost jako taková. Vždyť již dnes se bankovky v podstatě ztrácejí před očima.

Boom kryptoměn, platby mobilem, nebo dokonce jen takové, při kterých stačí identifikovat obličej kupujícího, jako se právě rozmáhají v Číně, to vše vede k tomu, že se z obyčejných bankovek stává něco jako historický artefakt.

Podle výsledků výzkumu společnosti JWT Intelligence celých 63 procent amerických mileniálů uvádí, že hotovost ve svém životě využívá jen velmi zřídka. Téměř tři čtvrtiny všech dotázaných Američanů a Číňanů – z různých věkových kategorií – navíc tvrdí, že nedávné skandály s úniky dat poškodily jejich důvěru ve velké finanční instituce.

Právě Číňané i mladí Američané jsou velmi otevření novinkám a alternativním službám, pokud jde o bankovnictví, spoření i o samotné platby. Není tedy divu, že mezi roky 2012 a 2017 vzniklo něco okolo 2600 různých fintechových start-upů, ať už v oblasti bankovnictví, investic nebo pojišťovnictví. Jmenovat lze například rychle rostoucí britské služby Revolut či Monzo nabízející mimo jiné „bezhraniční“ účet pro neomezené platby v různých světových měnách.

Generace mileniálů je prostě pokrokovější – ostatně jako každá nová generace – a poohlíží se po větší diverzifikaci svých finančních produktů, což výmluvně ilustruje třeba i razantní nástup kryptoměn. A právě probíhající legislativní změny směrem k systému otevřeného bankovnictví slibují, že stále je na co se těšit.