Kryptoměny prožívají nákupní horečku, investoři sází na méně známé valuty

Litecoin a Bitcoin

Litecoin a Bitcoin Zdroj: archiv autora

Trh kryptoměn po letošním, historicky nejsilnějším propadu zažívá renesanci. Jen v dubnu vzrostla hodnota všech virtuálních měn na bezmála 400 miliard dolarů. Ze svého půlročního dna tak kryptomince za necelý měsíc podražily průměrně o šedesát procent. Hybnou silou růstu přitom na rozdíl od minulosti není populární bitcoin, aktéři jarní nákupní vlny vsadili na méně známá jména. 

Po kryptoměnovém šílenství koncem loňského roku odstartoval pád bitcoinu rozsáhlou korekci trhu. Ten tak trochu ozdravil, lidé se vyrovnali se ztrátami a kvalitní projekty měly čas se posunout,“ soudí nezávislý expert na virtuální měny Radomír Eliáš.

Duben je letos pro kryptoměny prvním růstovým měsícem. Trh totiž od počátku roku setrvale padal, z každé stokoruny investované před silvestrem nezbyla spekulantům na konci března ani čtvrtina.

Bitcoin, stále ještě nejznámější virtuální měna, přitom během dubnové růstové vlny ustoupil do pozadí. Podstatně rychleji podle dat serveru coinmarketcap rostly měny, jako jsou ethereum, ripple, či eos, které investorům vydělaly i sto procent.

„Tržní podíl bitcoinu klesá, na ostatních kryptoměnách totiž vzniká stále více projektů, navíc se sem přesunulo těžiště spekulantů,“ říká český aktivista a propagátor kryptoměn Urza. Bitcoin se tak nyní na kryptotrhu podílí jen 37 procenty, ještě před rokem byl jeho podíl dvojnásobný. 

Nový zájem o kryptoměny je spojen s jejich menšími cenovými výkyvy. Právě míru cenových pohybů ekonomové ztotožňují s rizikovostí investice. Podle firmy SIFR Data jsou cenové výkyvy šestice hlavních kryptoměn nejnižší od poloviny prosince. Odborníci to vysvětlují tím, že jsou kryptoměny spjatější s reálnými transakcemi v ekonomice než s prostou spekulací.

„Růst kryptoodvětví je více tažen fundamentem,“ míní Eliáš. Kryptoměnový trh se vyšvihl na vrchol na počátku roku, když jeho tržní hodnota na chvíli dosáhla 830 miliard dolarů.