Kurz bitcoinu brutálně klesl, analytik přesto věští jeho raketový růst

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Zatímco ještě v polovině prosince atakovala cena bitcoinu dvacet tisíc dolarů, po měsíci se nejznámější kryptoměna obchoduje za polovinu. Bez ohledu na další vývoj se už nyní jedná o největší procentuální propad hodnoty za poslední tři roky.

Sešup měny odstartoval v polovině prosince. Během necelých dvou týdnů museli investoři skousnout pokles o zhruba šest tisíc dolarů, tedy o necelou třetinu celkové hodnoty měny. Bitcoin se ještě jednou vzpamatoval a na začátku ledna se obchodoval za sedmnáct tisíc, během posledních dnů ale spadl k deseti tisícům dolarů.

Důvodů pádu je více. Negativně se na ceně promítly zprávy z Ruska, Číny či Jižní Koreje o údajných plánech na omezení či rovnou zákaz obchodů s kryptoměnami. Nejde ale o jediný faktor.

Kdo by chtěl propad jejich ceny využít a nakupovat, má to v posledních dnech těžší než dřív. Největší světové burzy totiž nestíhají vyřizovat registrace nových uživatelů. Na trh tak nepřitéká nový kapitál, který by propad mírnil.

Informace o kurzu bitcoinu najdete zde >>>

„Například burza Coinbase tvrdí, že se jí valí statisíce uživatelů denně, což by napovídalo, že mají desítky milionů klientů. Tolik jich ale nebude. Mobilní aplikace má pět milionů stažení, to budou aktivní uživatelé,“ říká Jiří Fiala, zakladatel připravované české burzy kryptoměn NakamotoX.

„Dnes je bitcoin spíš digitálním aktivem v rámci kryptosvěta. Když si chcete koupit speciální zařízení na těžbu kryptoměn v dolarech, zaplatíte 23krát vyšší cenu, než kdybyste platili v bitcoinech,“ dodává Fiala.

Na poklesu ceny se částečně podepsala i významná burza Bitfinex. Ta nově vyžaduje minimální vklad deset tisíc dolarů. Drtivou většinu investorů přitom podle Fialy tvoří právě ti nejmenší, které tak Bitfinex de facto vyřadil.

Investoři však podle části expertů nemusejí z propadu bitcoinu panikařit. Jedním z argumentů je, že lednové propady cen jsou ve světě kryptoměn již pravidlem. K podstatné části obchodování totiž dochází v jihovýchodní Asii, která očekává příchod lunárního nového roku.

Vše o kryptoměnách čtěte zde >>>

Místní investoři proto houfně mění digitální měny za standardní peníze, aby měli na bujaré oslavy. Poté by měl i podle analytika Saxo Bank Kaye Van-Petersena nabrat svět kryptoměn nový dech.

„Padesátiprocentní propad hodnoty je zdravý,“ řekl CNBC Petersen, který v minulosti opakovaně správně předvídal vývoj ceny bitcoinu. Ta během letošního roku může v prognózách analytika atakovat hranici sta tisíc dolarů.

Tento typ optimismu se opírá mimo jiné i o fakt, že v posledních třech letech bitcoinu trvalo nanejvýš 55 dní, než se podobných propadech hodnoty v řádu desítek procent dostal na své nové maximum.  

Americký investor a filantrop Warren Buffett současné mánii kolem bitcoinu a dalších kryptoměn nicméně nedávno předpověděl špatný konec.

"Co se týče kryptoměn, obecně mohu téměř s jistotou prohlásit, že dospějí ke špatnému konci. Kdy, nebo jak se to stane, to nevím," uvedl Buffett, který žije v Omaze v americkém státě Nebraska a který je podle časopisu Forbes třetím nejbohatším člověkem světa. Díky úspěšným investicím si vysloužil přezdívku "věštec z Omahy".