Nvidia díky těžbě kryptoměn utržila miliardy, zájem o mining má ale prudce klesat

Nvidia

Nvidia Zdroj: profimedia.cz

Nvidia, americká společnost vyrábějící grafické karty (GPU), zveřejnila své čtvrtletní příjmy. Jen z prodeje GPU těžařům kryptoměn podle svých dat utržila 289 milionů dolarů (téměř 6,2 miliardy korun), což představuje necelou desetinu kvartálních příjmů nVidie. Firma ale odhaduje, že tento podíl v nejbližších měsících výrazně klesne.

Původní odhad pro prodej GPU k těžbě kryptoměn se přitom pohyboval okolo 200 milionů utržených dolarů, uvedl analytik investiční společnosti Susquehanna Christopher Rolland. Zájem těžařů však překonal očekávání i přes to, že celý trh kryptoměn prošel v prvním čtvrtletí výrazným propadem.

V dubnu ovšem prošel oživením, přesto ale nVidia očekává, že zájem o "mining" kryptoměn dosáhl, minimálně v krátkodobém horizontu, vrcholu. Příjmy z prodeje grafických karet těžařům mají za následující kvartál dosáhnout jen zhruba 100 milionů dolarů, popisuje očekávání nVidie Bloomberg.

Vzhledem k vývoji kurzu bitcoinu a dalších virtuálních měn tak jejich těžba zdaleka není tak výnosná, jako na přelomu roku. Část analytiků připomíná, že se momentálně pohybuje těsně nad hranicí výnosnosti. 

Nvidii nicméně finančně táhnou jiné technologické oblasti než kryptoměny. Firma registruje i zvýšenou poptávka po procesorech, které jsou využívány pro potřeby umělé inteligence a strojového učení, stejně tak po herních procesorech. Ty za poslední tři měsíce firmě vydělaly 1,72 miliardy dolarů, píše server venturebeat.com. Celkové čtvrtletní příjmy firmy činí 3,21 miliard dolarů s meziročním nárůstem 66 procent.

Ačkoli herní odvětví zůstává pro Nvidii zdaleka nejvýdělečnější, v minulých měsících se ze strany zákazníků-hráčů objevila řada stížností právě na nedostatek cenově přijatelných GPU, protože je skupovali kryptotěžaři. Nvidia tak v březnu oznámila možné uvedení grafických karet a procesorů určených pouze pro dolování digitálních měn.