Peníze zdarma? Blíží se štěpení litecoinu, tvůrce kryptoměny ale varuje před podvodem

Litecoin

Litecoin Zdroj: profimedia

Kurz kryptoměn se zotavuje po mohutném propadu, svým růstem vyniká zejména litecoin. Jeho zhodnocení souvisí také s plánovaným „štěpením“ této digitální měny, k němuž má dojít během neděle. Majitelé litecoinu tak očekávají, že obdrží digitální mince s názvem litecoin cash.

Šestého února spadl kurz litecoinu k 110 dolarům, o deset dní později ale už byl na dvojnásobku. A majitelé této kryptoměny, která patří do pětice těch nejrozšířenějších, očekávají nové výnosy.

Tentokrát z digitálních mincí „zdarma“, jež by měli dříve či později najít ve svých virtuálních peněženkách. Pokud tedy tvůrci těchto úložišť podporu pro klon litecoinu vůbec budou chtít zajistit. Tvůrce originálního litecoinu Charlie Lee označuje tento "odštěpek" za podvod. Na twitteru varoval, aby uživatelé kvůli získání litecoin cash nikam nezadávali přístupové kódy ke svým kryptoměnám.

Vše o kryptoměnách čtěte zde >>> 

Podle Leeho se tak nový projekt snaží jen přiživit na jménu litecoinu. Žádné spory, které by měly vést k rozdělení kryptoměny na dva řetězce, navíc údajně v komunitě kolem této kryptoměny neprobíhají, dodává Lee.

Potřebujete poradit? Máte otázku na problematiku spjatou s kryptoměnami? Ptejte se v investiční poradně E15 Premium Karla Fillnera >>>

Vývojář klonu litecoinu nicméně nepopírá, že chce se svým projektem vstoupit do obecnějšího povědomí. „Zájem a zapojení komunity je klíčem k úspěchu každé kryptoměny,“ tvrdí programátor Tanner, jenž podle serveru Coindesk odmítá uvést své celé jméno. 

Druhá část názvu „litecoin cash“ navíc připomíná dosud zřejmě nejvýznamnější štěpení v historii fungování kryptoměn.

V létě 2017 se od bitcoinu po vyhrocených sporech uvnitř komunity odtrhl klon s názvem bitcoin cash, který chtěl řešit problém zahlcení sítě transakcí zvětšením velikosti jednotlivých bloků (datových balíčků s informacemi o transakcích, pozn. red.) Cena bitcoin cash v současnosti přesahuje tisíc dolarů.