Počet tuzemských obchodů akceptujících bitcoiny stoupl na tisíc

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Počet tuzemských internetových obchodníků, kteří přijímají bitcoiny, se za poslední čtyři roky zhruba zdesetinásobil na přibližně tisícovku. Zákazníci kladně hodnotí rychlost transakcí, nevýhodou jsou naopak nestabilní transakční poplatky nebo nutnost zaplatit při jeho směně daň z rozdílu pořizovací a prodejní hodnoty. Vyplývá to z informací firem.

V Česku bitcoiny přijímá například největší internetový obchodník Alza.cz, obchodník s investičním zlatem Golden Gate, z menších internetových prodejců pak lze platit bitcoinem například na stránkách gourmetkava.cz, sluchátka.net nebo v e-shopu supernakup.com, který se specializuje na prodej náplní do tiskáren. Letos vznikl první fond, který umožňuje investici do kryptoměn od Comfort Finance Group CFG.

"Význam kryptoměn v poslední době vzrostl a některé obchody i zákazníci si chtějí bitcoiny prostě vyzkoušet. Z naší strany nejde o vyloženě byznysový záměr, ale technologie a inovace jsou jednou z našich priorit," uvedl zakladatel e-shopu Vemzu.cz Michal Do Viet Anh. V Alze.cz využívají bitcoinové platby především zahraniční zákazníci. Celkem tvoří asi půl procenta jejího obratu.

Bitcoiny akceptuje také řada mezinárodních firem, mezi které patří například maloobchodní online prodejce overstock.com. Právě tento e-shop s ročními tržbami přes 35 miliard korun byl v roce 2014 jedním z prvním velkých firem, které platbu bitcoinem začaly nabízet. Mezi další společnosti akceptující bitcoin patří například přední americký prodejce elektroniky Newegg.com či prodejce dárkových poukázek eGifter.com.

"Bitcoin přináší i další úskalí. Pokud například zadám špatnou adresu příjemce, o peníze přijdu. Není se totiž na koho obrátit, tak jak to běžně děláme u bank. Je také známo mnoho případů, kdy lidé o své bitcoiny přišli tím, že zapomněli své heslo k účtu, nebo byl jejich počítač napaden a peníze vykradeny," uvedl zakladatel Golden Gate CZ Pavel Kupka.

Výše jeho transakčních poplatků je dost nestabilní a odvíjí se od toho, jak velký je o měnu mezi prodejci zájem. Například v prosinci 2017 byla jejich průměrná výše asi 1100 korun, poté se však situace uklidnila a v současnosti se za uskutečněný obchod odvádí těžařům asi dvacetikoruna.

Bitcoin vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Měna je navržena tak, aby ji nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Kybernetické mince "razí" síť počítačů se specializovaným softwarem. Ten je naprogramován tak, aby uvolňoval nové mince stabilním tempem, které se postupně zpomaluje. Počet mincí v oběhu bude konečný, celkem jich má být vytvořeno 21 milionů. V roce 2033 jich má být v oběhu 99 procent a poslední se mají dostat do oběhu kolem roku 2140.