Slibné výnosy, nemalá rizika. V Česku vznikl první fond zaměřený na kryptoměny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Kryptofond hodlá kvalifikovaným investorům vydělávat kolem třiceti procent.

V Česku vznikl první fond investující do virtuálních měn. Cílem manažerů Kryptofondu, který bude z poloviny tvořen bitcoinem a ve zbytku méně známými měnami, je během letoška nabrat od investorů 200 až 500 milionů korun.

Fond je zaměřen jen na takzvané kvalifikované investory, vyžaduje tedy minimální vklad ve výši jednoho milionu korun. Aktuálně Kryptofond funguje se stovkou tisíc eur, a to výlučně od svých zakladatelů z domácí investiční skupiny Comfort Finance Group CFG.

Vše o kryptoměnách čtěte zde >>>

„V tuto chvíli jednáme s jednotkami investorů, kteří zvažují vložit peníze, vše je ale zatím ve fázi rozhovorů,“ říká E15.cz spoluzakladatel fondu Andrej Štaňko. Faktické spuštění Kryptofondu nabralo zpoždění, fond byl totiž u České národní banky registrován už koncem května loňského roku.

Tehdy byla ale hodnota světového trhu kryptoměn sedmkrát nižší než nyní. „Trvalo nám to trochu déle, než mohlo, na druhou stranu jsme sháněli adekvátní personální zázemí,“ dodává Štaňko.

Fond cílí na bezmála třetinový roční výnos, nebude ale zadarmo. Krom bezmála čtyřprocentního manažerského poplatku si zakladatelé vezmou čtvrtinu ze zisku fondu. Ten bude krom bitcoinu zaměřen na měny jako ethereum, monero, či dash, a to s vahou v portfoliu do zhruba deseti procent.

„Pro okrajovou skupinu investorů ochotných akceptovat vysokou míru rizika taková sázka může dávat smysl. Nicméně jde o rizikovou investici, cenové pohyby kryptoměn jsou oproti eurodolaru zhruba desetkrát vyšší. Problémem je diverzifikace mezi virtuálními měnami, o které se vzhledem k vysoké závislosti cen kryptoměn na sobě navzájem dá jen těžko hovořit,“ zdůrazňuje hlavní ekonom poradenské společnosti Deloitte David Marek s tím, že výhodou fondu může být fakt, že obdobnou strategii spouští jako jeden z prvních.

Informace o kurzu bitcoinu najdete zde >>>

Samotní zakladatelé fondu považují Kryptofond za vhodný doplněk běžného investičního portfolia, kde budou dominantní méně riziková aktiva. Před kryptoměnami mimo jiné varoval před několika dny i americký investor a filantrop Warren Buffett, který jim předpověděl špatný konec.