Současné využití blockchainu zatím zaostává za očekáváním, vyplývá z průzkumu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Byť se o blockchainu často hovoří jako o revoluční technologii, její využití zatím zůstává mimo svět kryptoměn spíše vzácné. Ve firmách dosud blockchain v nějaké formě využívá jedno procento z více než tří tisíc ředitelů IT oddělení, kteří se zúčastnili průzkumu poradenské společnosti Gartner. Dalších osm procent pak s technologií experimentuje nebo s ní má krátkodobé záměry. Tři čtvrtiny respondentů odmítají, že by se o blockchain zajímaly nebo ho plánovaly využít.

„Průzkum dokazuje, že reálné využívání blockchainových technologií je v současné době výrazně nadhodnoceno,“ uvedl viceprezident společnosti Gartner David Furlonger. „Je proto důležité rozlišovat mezi tím, co je blockchain dnes a k čemu jej lze využít, a mezi tím, jak v budoucnu promění podniky a celou společnost,“ doplnil.

Čtvrtina těch respondentů, kteří do zmíněné technologie decentralizované účetní knihy už investují, uvedla, že nasazení této technologie vyžaduje doposud největší množství nových znalostí a dovedností. Téměř pětina tázaných si myslí, že nalézt potřebné specialisty je na pracovním trhu vůbec nejtěžší úkol.

Předmět jejich činnosti, blockchain, má ale prý potenciál změnit provozní a obchodní model firem. „Technologie vyžaduje poměrně detailní chápání nejrůznějších aspektů a dopadů v právní oblasti, směně hodnoty, decentralizovaném řízení i procesní a komerční architektuře,“ vysvětluje Furlonger.

„Znamená to, že tradiční historické uspořádání obchodních jednotek a organizačních sil, v nichž fungují, již nebude platit,“ doplnil.

Blockchainové projekty nejčastěji využívají firmy z oblasti telekomunikací, pojišťovnictví a finančních služeb – ty jsou na špici těchto aktivit. V poslední době se častěji zapojuje i doprava a logistika nebo veřejný sektor.

Svou vlastní verzi blockchainu vyvíjí například i konsorcium firem IBM, Bank of Montreal (BMO), CaixaBank, Commerzbank, Erste Group a UBS. Nedávno ohlásilo, že jeho platforma Batavia poprvé posloužila transakci spojené s dodáním reálného zboží.