UNICEF pomáhá dětským uprchlíkům těžbou kryptoměny

Monero

Monero Zdroj: profimedia

Rohingští uprchlíci na útěku z Barmy do Bangladéše
Rohingští uprchlíci na útěku z Barmy do Bangladéše
Rohingští uprchlíci na útěku z Barmy do Bangladéše
Rohingští uprchlíci na útěku z Barmy do Bangladéše
Rohingští uprchlíci na útěku z Barmy do Bangladéše
12
Fotogalerie

Dětský fond OSN (UNICEF) spustil nový způsob, díky němuž mohou lidé po celém světě finančně podpořit dětské uprchlíky. Stačí poskytnout část výpočetního výkonu svého počítače, která se využije k těžbě kryptoměn.

Australská pobočka charitativní organizace UNICEF rozjela webovou stránku s názvem The Hopepage (Stránka naděje) využívající počítačovou energii k těžbě Monera. Čím déle uživatel na stránce je, tím více svým výkonem přispívá k dolování digitální měny. Výdělek míří po automatickém přepočítání na skutečné peněžní prostředky rovnou na podporu dětí barmské muslimské menšiny Rohingů, kteří kvůli praktikám tamní vlády a nacionalistů utekli do Bangladéše.

Pouhým spuštěním služby pomáháte zásobovat dětské uprchlíky životně důležitými prostředky, jako je pitná voda, jídlo nebo očkování,” uvádí stránka poté, co se uživatel připojí k těžbě. Každý si individuálně nastaví, kolik procent jeho výpočetního výkonu má být pro těžbu využito.

Chtěli jsme využít nově vzniklé technologie ke zvýšení povědomí o současné humanitární krizi a navýšit dary, které pomohou obětem této krize,” řekla ředitelka finančních fondů australského UNICEFu Jennifer Tierney.

Během necelého týdne od spuštění projektu se k darování pomocí Stránky naděje připojilo přes 9 200 lidí.

Není to poprvé, co se UNICEF rozhodl pro tento způsob financování charitativních projektů. V únoru tohoto roku rozjel stránku Chaingers.io, jejíž návštěvníci těží Ethereum na podporu dětí v Sýrii.

Popularita těžby kryptoměn přes webové prohlížeče obecně roste, část uživatelů se na ni ale podílí nechtěně. Například program JS/Coinminer totiž těží virtuální měny bez vědomí majitele počítače, antivirové programy jej označují za škodlivý kód v podobě trojského koně.