Vidina rychlého zbohatnutí se rozplývá, bitcoin má za sebou nejhorší kvartál ve své historii

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Nejrozšířenější kryptoměna od začátku roku ztratila téměř polovinu své ceny, nejinak je tomu v případě ostatních virtuálních měn. V případě bitcoinu jde dokonce o jeho historicky nejhorší čtvrtletí.

Kurz bitcoinu pokračuje v propadu, v neděli dopoledne se pohyboval pod hranicí sedmi tisíc dolarů za jednu virtuální minci.

První ledna to bylo přitom 13 400 dolarů a ve druhé polovině prosince dokonce téměř 20 tisíc dolarů. Zejména tehdy ale řada analytiků varovala před bublinu, která nevyhnutelně splaskne. Známý ekonom Nouriel Roubini dokonce připisuje bitcoinu nulovou hodnotu.

Vše o kryptoměnách čtěte zde >>> 

Zastánci virtuálních měn ovšem situaci popisují jako přirozený cyklus. "Sestupný trend pokračuje, nejde ale o nic, čeho by se měli dlouhodobí investoři obávat," napsal na Twitteru odborník na kryptoměny Charlie Schrem.

"Kdo si myslel, že rychle zbohatne, už z krypta odešel," dodal Schrem s tím, že na četných projektech s cílem vylepšit fungování kryptoměn se přesto pilně pracuje. V meziročním srovnání se nicméně cena bitcoinu stále pohybuje téměř sedmkrát výše. Část investorů navíc připomíná, že hluboké výkyvy ceny nejsou pro kryptoměny neobvyklé.