Začala nová éra bitcoinu s vlky z Wall Street

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: reuters

Automat na bitcoin
Bitcoiny už přijímá i řada obchodníků po celém světě (na snímku kavárna v nizozemské městě Delft)
bitcoin
Bitcoiny (ilustrační foto)
Bitcoin
6
Fotogalerie

Impozantní nástup měly kontrakty na bitcoin, s nimiž se včera začalo obchodovat na tradiční burze v Chicagu.

Digitální měna bitcoin zažila další milník od svého vzniku v roce 2008. Včera se začalo obchodovat s termínovanými kontrakty futures, které jsou navázané na bitcoin, na tradiční burze Cboe Global Markets (CBOE). A nástup to byl impozantní. Lednový kontrakt na bitcoin razantně posílil až o 26 procent k hranici 19 tisíc dolarů za minci.

Kvůli uklidnění trhů se dokonce kvůli prudkému růstu ceny dvakrát přerušilo obchodování. Oproti tomu samotný bitcoin zažil „jen“ šestiprocentní posílení.

Na burze v Chicagu mohou obchodovat velcí investoři, třeba i ti z Wall Street. „Dnešní zavedení bitcoin futures na CBOE může zvýšit přitažlivost kryptoměny jak pro institucionální, tak pro drobné investory,“ říká Daniele Bianchi z Warwick Business School. 

Cameron Winklevoss, jedno z dvojčat, které se soudily s Markem Zuckerbergem o autorství Facebooku a čerstvý bitcoinový miliardář, však tvrdí, že jde jen o začátek trendu.

„Bitcoin je narušitel pozice zlata,“ předpověděl s tím, že hodnota bitcoinu může i po letošní rallye vzrůst ještě deseti- až dvacetinásobně. Tržní hodnota vzácného kovu je nyní asi šest bilionů dolarů, přičemž kapitalizace bitcoinu byla včera odpoledne zatím jen 278 miliard dolarů.

Jako o lepším a efektivnějším uchovateli hodnoty než je zlato hovoří o bitcoinu také Martin Stránský, zakladatel společnosti world BTC business, která zprostředkovává nákup bitcoinů. Opačný názor má předseda představenstva Golden Gate CZ Vladimír Brůna: „Investory do zlata se příliš nepodaří přilákat na kryptoměnu, ale naopak hodně investorů do kryptoměn má zainvestováno do fyzického zlata.“

Podle šéfa Saxo Bank v Česku Pavla Drahotského mohou kryptoměny odlákat část spekulativních investorů od cenných kovů jako jsou zlato, platina či stříbro.

Ohledně hodnoty bitcoinu má však pochybnosti. „Není tam žádná fundamentální hodnota, je to hnané sentimentem,“ varuje.

V České republice bude nyní podle něj pro zájemce o nákup kontraktů problém sehnat prostředníka. „V tuto chvíli obchodování s kontrakty připravujeme. V současnosti ještě nejsou dostupné,“ dodává Drahotský. Situaci nyní vyhodnocuje rovněž makléřská firma Cyrrus.

Bitcoin v letošním roce zažívá neuvěřitelnou jízdu, když se jeho cena zvýšila podle coinmarketcap až osmnáctinásobně z 963,6 na téměř 18 tisíc dolarů minulý pátek.