10 malebných pláží, které byste při toulání Evropou neměli minout

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Canal d'Amour, Korfu
Elafonissi, Kréta
Myrtos, Kefalonia
Navagio, Zakynthos
Egremni, Lefkada
10
Fotogalerie

Kdo si myslí, že nejkrásnější pláže najde pouze v Tichomoří či ve vzdáleném Karibiku, tak ten je na omylu. Evropa nám nabízí mnoho nádherných pláží a malebných zátok, z nichž některé jsou jako vystřižené z katalogů exotických destinací. Vybrali jsme jich pro vás rovných deset, které byste na svých cestách rozhodně neměli minout.

1) Canal d'Amour, Korfu, Řecko

Letovisko Sidari, ve kterém se rozprostírá legendami opředená pláž Canal d'Amour (Kanál lásky), se nachází na severním pobřeží ostrova Korfu. Písčitou pláž lemují zerodované skalní útvary, které po stranách vstupují do moře a tvoří tak malebnou zátoku. Romantiku místa podtrhuje legenda, ve které se říká, že když chce dívka získat chlapce, kterého miluje, musí brzy zrána kanál přeplavat a přitom na dotyčného neustále myslet.

2) Elafonissi, Kréta, Řecko

Známá pláž Elafonissi bývá právem označována za nejkrásnější pláž ostrova Kréta, která může směle konkurovat svým karibským protějškům. Najdete ji na jihozápadním cípu ostrova daleko od rušných turistických center. Celá pláž se rozkládá na poměrně velkém prostoru a je charakteristická svým jemným bílým pískem, průzračnou vodou a rozlehlými mělčinami.

3) Myrtos, Kefalonia, Řecko

Myrtos je bezesporu nejkrásnější a nejznámější pláž ostrova Kefalonia. Rozprostírá se na západním pobřeží v zátoce obklopené příkrými útesy strmě se svažujícími do azurově modré vody. Zhruba jeden kilometr dlouhá pláž je tvořena převážně z bílých oblázků a již po několika metrech poměrně příkře klesá do moře. Část filmu Mandolína kapitána Corelliho se natáčela právě zde.

4) Navagio, Zakynthos, Řecko

Zcela jistě nejfotografovanější a všeobecně nejznámější pláží celého Řecka je pláž Navagio na ostrově Zakynthos. Její fotografie naleznete snad ve všech katalozích cestovních kanceláří či kalendářích prodávaných jako turistické suvenýry. Pláži dominuje vrak pašerácké lodi, který jí dodává nádech romantiky a tajemna. Díky příkrým skalám je pláž zcela odříznuta od okolí, takže se na ní dostanete pouze lodí.

5) Egremni, Lefkada, Řecko

Jestliže se rozhodnete navštívit řecký ostrov Lefkada, tak určitě nevynechejte návštěvu pláže Egremni. Tato nádherná pláž se rozkládá na západním pobřeží ostrova a táhne se mezi azurovým mořem a vysokými skalami dlouhé 3 kilometry. Většina pláže je tvořena zlatavým pískem, zbytek je pokryt oblázky. Na pláž se dostanete po cca 350 schodech, což je společně s její rozlehlostí důvod, proč nebývá přeplněna k prasknutí.

6) Morro del Jable, Fuerteventura, Španělsko

Malebné letovisko Morro del Jable je nejjižnějším letoviskem ostrova Fuerteventura. Leží na malém poloostrově Jandía, který je od afrických břehů vzdálen cca 120 km. V bezprostřední blízkosti se nachází stejnojmenná, několik kilometrů dlouhá pláž, tvořená jemným zlatavým pískem. Pláž se táhne do oblouku směrem na sever a jen pozvolna se svažuje do azurově modrého moře. Kousek od majáku se nachází populární nudistická pláž.

7) Sagres, Algarve, Portugalsko

Jedním z klenotů portugalského Algarve je nádherná pláž Sagres, která se rozkládá jen pár kilometrů od stejnojmenné vesničky. Tmavá modř Atlantického oceánu se směrem k pobřeží pozvolna mění ve smaragdově zelenou, která nádherně kontrastuje s jemným zlatavým pískem. Pláž je před větrem chráněna rozeklanými skalisky, která dotvářejí nádherný obraz divoké přírodní scenérie.

8) Palombaggia, Korsika, Francie

Odpočinek pod hřejivým korsickým sluncem na pláži Palombaggia je opravdovým balzámem na duši. Tato nádherná pláž se nachází jihovýchodně od městečka Porto Vecchio a patří k nejvyhledávanějším na této části pobřeží. Pláž je tvořena jemným bílým pískem, který místy tvoří písečné duny. Pobřeží s lehce namodralou průzračnou vodou a s pozvolným přístupem do moře se táhne cca 2 km. Z druhé strany pláž lemuje stoletý piniový les, jehož vůně jehličí, snoubící se se slaným mořským vzduchem, vám určité nedá na toto místo dlouho zapomenout.

9) Chia, Sardinie, Itálie

Pokud popojedeme z francouzské Korsiky trochu jižněji, narazíme na „smaragdový ostrov“, jak bývá pro barvu svého pobřeží často nazývána italská Sardinie. Ostrov je plný krásných pláží a jednou z nich je bezesporu pláž Chia, která se nachází poblíž stejnojmenného městečka na jihovýchodním cípu ostrova. Krása pláže je umocněna dunami světle bílého jemného písku, který pozvolna mizí pod vodní hladinou.

10)  Cala Luna, Sardinie, Itálie

O tom, že Sardinie je plná nádherných pláží, svědčí i náš poslední tip. Cala Luna neboli Měsíční zátoka, se rozprostírá na východní straně ostrova poblíž letoviska Cala Gonone. Písečná pláž má tvar půlměsíce a nejlepší volbou je vypravit se na ní lodí, jelikož z pevniny je jen velmi těžko přístupná. Zde si můžete ve stínu skal vychutnat tu pravou a nikým nerušenou pohodu.