Adele: Britská senzace a netypická superstar, která svým hlasem učarovala svět

Britská zpěvačka Adele

Britská zpěvačka Adele Zdroj: Profimedia.cz

Britská zpěvačka Adele
Britská zpěvačka Adele
Britská zpěvačka Adele
Britská zpěvačka Adele
Britská zpěvačka Adele
10
Fotogalerie

Je jedním z nejlepších hlasů, který se v populární hudbě poslední dobou objevil. Britská zpěvačka Adele (28) je čistou písničkářkou, co dokáže zpívat s orchestrem stejně jako s pianem. Ve třiadvaceti letech se stala nejvlivnější postavou britského showbyznysu a zbourala většinu letitých rekordů.

Síla Adele spočívá v jejím hlasu, a také v naléhavosti a opravdovosti, s nimiž dokáže popsat citová dramata mladých lidí. Její texty mají sílu, byť je jejich autorkou žena, která podle vlastních slov už dlouho nepřečetla žádnou knihu.

Její skladby jsou nejsilnější, když je zpívá bez jakýchkoliv efektů, pouze za doprovodu piana, jak je tomu například u nekompromisní rozchodové balady Someone Like You.

Umělkyně s neideální postavou, ale téměř ideálním hlasem se sama nepovažuje zpěvačku, ale jen za "ženu, co zpívá." Ovšem hned její debutová deska nazvaná 19 z ledna 2008 vylétla na první místo prodejního žebříčku v Británii.

Druhé album s názvem 21 se stalo nejprodávanějším albem tohoto století a prestižní hudební magazín Billboard ho označil za nejlepší album všech dob.

Její alba se na prvním místě nejprodávanějších desek udržela nejdéle v historii, překonala tak Rolling Stones i Madonnu. A za píseň Skyfall ke stejnojmennému filmu získala v roce 2012 Zlatý glóbus a Oscara.

Po tříleté odmlce se v roce 2015 vrátila s novým albem 25, které ji ihned dostalo zpět na vrchol. Píseň Hello obsadila první místa hudebních žebříčků a na YouTube dosáhla za tři měsíce miliardu zhlédnutí.

Adele se narodila 5. května 1988 v chudé části londýnské čtvrti Tottenham svobodné matce, jíž bylo podle Adele "osmnáct a půl." A otec podle jejích slov "nebyl nikdy v dohledu."

Ale s matkou byla již ve třech letech na prvním hudebním koncertu - kapely The Cure. Vyrostla na hudbě Spice Girls, ale také černošského R&B, Destiny’s Child a třeba i Elly Fitzgeraldové. A většinu zpěvaček uměla přesně přezpívat.

Později absolvovala umělecký institut BRIT School, jako třeba Amy Winehouseová - jejímu osudu se však podle vlastních slov snaží vyhnout.

Na základě demosnímků, jež Adele vytvořila jako školní práci a její kamarád je pověsil na Myspace, ji hned oslovila společnost XL Recordings, s níž nahrála první desku a vzápětí dostala první Grammy v kategorii nejlepší nový umělec.

Album vyšlo v současně v Británii i v Americe a Adele vyjela na turné, její další desku, oceněnou dalšími dvěma Grammy, produkoval americký superproducent Rick Rubin. Z Adele vytvořil téměř countryovou zpěvačku, a ona nový zvuk přijala za svůj.

Jinak si ale moc poroučet nedá: bude si psát své vlastní skladby, bude dál pokračovat ve tvorbě, která zahrnuje spíše melancholické kousky. A rozhodně nebude hubnout.

"Svoje tělo mám ráda takové, jaké je," tvrdí žena s výrazným důlkem v bradě, která je také matkou čtyřletého syna Agela Jamese. Jeho otcem je Simon Konecki, ředitel charitativní organizace Drop4Drop, se kterým Adele žije.