Americký muzikál La La Land vyrovnal oscarový rekord. Má stejně nominací jako Titanic

La la land

La la land Zdroj: La la land

Ireland Baldwin
2
Fotogalerie

Muzikál Damiena Chazellea získal 14 nominací na cenu americké filmové akademie. Český animovaný kraťas Happy End se do konečného finále neprobojoval.

Americká filmová akademie potvrdila, že miluje muzikály. Novinka režiséra Damiena Chazellea La La Land získal 14 nominací na Oscara, čímž vyrovnal historické rekordy snímků Vše o Evě a Titanic. Akademie vyhlašovala nominace brzy ráno východoamerického času ve zcela novém formátu. Vybraní herci v předtočených spotech ohlašovali nominované a akademie zároveň vše dávala také na sociální média a webové stránky.

La La Land může uspět ve většině kategorií určených hraným filmům. Vedle ceny za film roku může získat také sošky za režii, původní scénář, pro oba představitele hlavních rolí či v takzvaných technických kategoriích (kamera, střih, zvuk). Hned tři nominace pak má také v kategoriích nejlepší hudba a nejlepší původní skladba.

V hlavní kategorii bude La La Landu konkurovat dalších osm snímků. Mezi ty největší budou patřit černošské drama Moonlight (to má celkem osm nominací), sci-fi Příchozí (také osm nominací) a Lion (šest nominací). Dalšími kandidáty na Oscara pro film roku jsou dramata Fences, Hidden Figures a Místo u moře, válečný snímek Mela Gibsona Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny a temná kriminálka Hell or High Water.

Nominace na 89. Oscary tak do velké míry potvrdily očekávání odborníků. Překvapení přinesla především kategorie nejlepší celovečerní animovaný film, kde chybí kandidát studia Pixar Hledá se Dory a naopak studio Walt Disney má ve finálové pětici hned dva kandidáty (Zootropolis a Odvážnou Vaianu). Do finále kategorie nejlepší krátký animovaný film se pak nedostal Jan Saska se svým studentským snímkem Happy End.

Rekordní dvacátou nominaci pak za výkon ve snímku Božská Florence získala Meryl Streepová. V kategorii hlavní ženský výkon však bude mít ostrou konkurenci v podobě Isabelly Huppertové (za francouzský snímek Elle) a Emmy Stoneové (La La Land).

Konečné výsledky budou vyhlášeny 26. února v Hollywoodu.