Björk natočila první velkou desku roku 2015

Zpěvačka Björk patří k největším hvězdám alternativní hudby již dvacet let. Nyní vydává deváté album.

Zpěvačka Björk patří k největším hvězdám alternativní hudby již dvacet let. Nyní vydává deváté album. Zdroj: isifa

Překvapivě narychlo vydaná novinka Björk je první velkou a skutečně povedenou deskou letošního roku, která neudělá radost pouze skalním fandům islandské divy. Je také pozváním na hodinovou procházku netušenými zákoutími souzvuků, temných rytmů a nádherných smyčcových partů pro všechny, kteří ještě neztratili schopnost užívat si hudebních překvapení a v dobrém slova smyslu střetů.

Po opravdu podivné a experimentální desce Biophilia se Bjork vrátila k tradičněji pojatým skladbám. Najdeme tu hitovky (úvodní Stone Milker) i nezapomenutelné hymny (Black Lake), většina písní sází na silné melodie, a pokud je to u Björk alespoň trochu možné, na čitelnou strukturu. To však neznamená, že by Björk vsadila na průměr.

Pro novinku islandské zpěvačky je klíčová spolupráce se dvěma hvězdami současné elektronické scény, s producenty Arcou a The Haxan Cloak. Zatímco druhý se věnoval především finálnímu mixu, Arca se podílel již na psaní písní. A je to na nich zatraceně poznat. Kdo slyšel Arcovu loňskou desku Xen, nebude novinkou Björk nijak překvapen (obaly obou alb jsou ostatně velmi podobné). Xen byla temným elektronickým experimentem připomínajícím například The Knife, ale přece jen zůstávala na úrovni zvukové hříčky. Vulnicura ale z tohoto experimentu vyrůstá jako poučený potomek. Proto tu sice najdeme temné beaty, zvuky, překvapivé zvraty v tempu a ruchy. To vše je ale proměněno neopakovatelným citem pro melodii Islanďanky a také jejím čistým vokálem.

K vrcholům desky vedle Black Lake patří vysoce abstraktní a temná Family, kde jako by Björk projednou nechala „zvítězit“ experimentální já a cele se poddala diktátu Arcy a The Haxan Cloak. Výsledek je téměř hypnotický, byť definitivně stvrzuje status nahrávky, která se nehodí pro veřejnou produkci, pro kluby ani stadiony, ale vždycky bude nejlepší ve sluchátkách doma, v přírodě i na ulici. Následující Not Get zase posluchače uhrane neuvěřitelnou melodií hranou tak podivným digitálním zvukem, že jste to ještě neslyšeli (snad jedině u Arcy na albu Xen). A postupný vývoj skladby patří k tomu nejlepšímu na desce.

Vulnicura je také výrazným albem pro měnící se distribuční pravidla. Původní datum vydání bylo stanoveno na začátek března. Po úniku desky na internet se ale Björk rozhodla desku uvést nejprve přes iTunes, a to již 20. ledna. Nezáměrně tím potvrdila, že ačkoli Apple patří k největším kritikům internetového pirátství, bude to právě on, kdo na tom bude moci vydělávat.

Björk: Vulnicura
Vydavatel: One Little Indian, 2015
Hodnocení: 90 %