Bohatým Rusům se vyplácí bankrotovat v Londýně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ruský "banánový král" Vladimir Kechman vyhlásil minulý měsíc v Londýně osobní bankrot, aby uchránil svůj majetek před věřiteli.

Napsal to ve čtvrtek ruský deník Kommersant. Kechmanova firma JFC patří k největším dovozcům ovoce do Ruska, kde prý ovládá dvě pětiny trhu banánů. Ruským bankám ale dluží 38,5 miliardy rublů (asi 24 miliard Kč) a dluh se už stal předmětem soudních sporů, vedených i osobně proti majiteli firmy.

„Podle britských zákonů dlužník po vyhlášení bankrotu fyzické osoby získává právní ochranu před všemi exekutory a soudními žalobami právnických a fyzických osob vymáhajících dluhy,“ konstatoval deník.

Podle ruských právníků se tak věřitelé nemohou domáhat uspokojení svých nároků na Kechmanově jmění v cizině. Na druhé straně se ale podnikatel musí smířit s tím, že několik let nebude moci žádat o nové půjčky či podnikat.

O velikosti Kechmanova majetku v cizině není nic známo, londýnský soud ale nejprve zvažoval svou jurisdikci vůči ruskému občanu a nakonec rozhodl na základě toho, že podnikatel vlastní v Británii „významná aktiva“.

Podle tisku se Kechman rozhodl k osobnímu bankrotu prostřednictvím londýnského soudu proto, aby nedopadl jako podobně zadlužený kolega z řad ruských boháčů Šalva Čigurinskij. Věřitelská banka ho připravila nejen o moskevské byty a vily v Monaku a Londýně, ale i o hodinky na zápěstí.

Londýn patří k oblíbeným útočištím ruské smetánky patřící k hlavním zákazníků realitních kanceláří. A v případě sporů dávají ruští boháči přednost britské justici před ruskou.