Central Group znovu stoprocentně ovládne Kunovský

Předního tuzemského stavitele bytů Central Group znovu stoprocentně ovládne podnikatel Dušan Kunovský. Získá zpět desetinu akcií firmy, které před čtyřmi lety prodal švýcarské společnosti Global Property Capital. Skupinu také kvůli chystané expanzi do zahraničí nově zastřeší holdingová firma se sídlem na Kypru, sdělila Veronika Ježková z Central Group. Server E15.cz uvedl, že Global Property Capital je podle švýcarského obchodního rejstříku v likvidaci.

Novou holdingovou firmou celé skupiny bude nově založená společnost Central Group Development International se sídlem na Kypru, kterou bude Kunovský vlastnit a plně ovládat, uvedla firma. „Skupina hledá obchodní příležitosti v zahraničí, zejména na Slovensku, v Rusku a dalších zemích východní Evropy,“ oznámila společnost. Transformaci Central Group, kterou kromě mateřské společnosti tvoří více než 30 dceřiných společností a také investiční fond, připravuje kvůli zjednodušení kapitálové struktury. Central Group, jako původní mateřská společnost celé skupiny, se během letoška přemění na servisní zázemí pro své dceřiné společnosti a investiční fond.

„Jako taková už sama nebude rozvíjet své vlastní developerské projekty. Ty budou rozvíjeny jednotlivými dceřinými společnostmi a investičním fondem. Tato struktura bude výrazně přehlednější pro řízení i projektové financování,“ uvedla firma. Hlavním těžištěm činnosti skupiny však zatím nadále bude Česká republika. „V České republice bude samozřejmě Central Group hradit daně i nadále,“ dodala. Proces transformace připravuje pro Central Group auditorská a poradenská společnost BDO.