CES skončil, tech-trendy roku 2013 jsou nastaveny

CES 2013

CES 2013 Zdroj: Repro Zive.cz

CES je za námi a je na čase se podívat na novinky trochu z odstupu. Někdy je z toho množství dílčích produktů totiž obtížné rozpoznat trendy.

CES byl od začátku akcí pro spotřební elektroniku, začínal s rádii a televizory, pak na něj pronikly počítače a ty nyní vytlačují mobilní telefony a tablety. Vzhledem k tomu, že jen za pár týdnů bude v Barceloně Mobile World Congress, na který většina hlavních výrobců časuje své novinky, nemá CES dobrou výchozí pozici. Přesto se ale bylo na co koukat. Hlavní podíl na tom má nástup čínských značek ZTE a Huawei, které MWC tolik nectí, ale zabodovala i Sony. Supertelefony pro letošní rok se neobejdou bez FullHD displeje a výkonného procesoru.

Výkonné mobily

Právě na poli procesorů se objevilo několik zajímavých novinek. Tegra 4 od Nvidie konečně dostala LTE modem, bez něj se Tegra 3 uchytila jen v tabletech. Vyšší grafický výkon Tegry 4 je pak nutný u současných obřích rozlišení na tabletech. Přesto není úspěch Tegry 4 zaručen, nový Snapdragon od Qualcommu, obsahuje LTE modem přímo na čipu, ne samostatně jako Tegra 4. A zatímco Tegra 4 se chlubí trvale zapnutým HDR pro focení a natáčení videa, Snapdragon 800 má v rukávu nejen dekódování 4K videa, ale i jeho nahrávání. První 4K videokamery tak můžou být klidně mobilní telefony.

Intel ohlásil také své procesory pro mobilní telefony, nezvyšoval ale výkon, spíše snižoval cenu. Všechny pak zaskočil Samsung se svým osmijádrovým Exynosem, který obsahuje čtyři výkonná jádra a čtyři slabší ale úspornější jádra. Podobný princip používá Tegra, kde je jedno jádro úsporné a čtyři výkonná.

Lenovo K900Lenovo K900 | Repro Zive.czLenovo K900 s Atomem

Mobily hrály na CESu výraznou roli, vidět byl především nástup čínských výrobců, kteří už dokážou v designu a technických parametrech spolehlivě konkurovat zavedeným značkám. Prémiový mobil s Androidem už musí mít FullHD displej a čtyřjádrový procesor.

Obyčejnost počítačů

Počítače byly na CESu v defenzivě. Svůj stánek neměl Microsoft ani HP, Lenovo se tradičně schovalo do baru poblíž výstavních hal a Acer už několik let přímo na CESu není. Oázou tak byl jen stánek Intelu, který se snažil soustředit všechny ultrabooky na trhu.

Expozice nových počítačů na CESuExpozice nových počítačů na CESu | Repro Zive.czVýstavka novodobých počítačů u Intelu. Samé tablety a hybridy. Displej a klávesnice už nemají mít pevné pouto

Klasický notebook je dnes už nezáživné zařízení. Dotykové displeje nebo oddělitelné klávesnice už musí být nedílnou součástí novinek. Protože ale Intel jen představil čtvrtou generaci procesorů Core, většina strojů měla současnou generaci Ivy Bridge. Windows 8 byl samozřejmě všude, Windows RT ale už ne. Naopak Samsung oznámil, že stroje s Windows RT vůbec nebude v USA prodávat. Celý článek najdete na Živě.cz