Čičmany jsou světově proslulý skvost středního Slovenska

Čičmany

Čičmany Zdroj: Bronislav Jaroš

Čičmany
Čičmany
Čičmany jsou vyhledávaná chalupářská oblast
Čičmany jsou vyhledávaná chalupářská oblast
Čičmany
16
Fotogalerie

Podobně jako v jiných osadách i zdejší obyvatelé žili obyčejným životem, zabývali se salašnictvím, chovali ovce, dodržovali různé zvyklosti a podobně. Avšak co je odlišilo a co stále láká dav turistů, jsou jejich umělecké výtvory na dřevěných chalupách.

Patříte-li k fanouškům sportu, pak jste jistě v roce 2012 sledovali olympijské hry v Londýně. Bývá už zvykem, že sportovci z každé země obléknou na slavnostní ceremoniály designové oblečení a všechno okolo dané výpravy je vyvedeno v jednotném stylu. Slovenští olympionici se tehdy oděli do slušivých kostýmů, jejichž významným motivem byly bílé ornamenty na tmavém podkladu. Právě takové, jaké můžeme vidět pouze a jedině na čičmanských dřevěnicích. Zatímco u jiných výprav si tedy s daným úkolem lámali hlavu významní designéři, nápadité prvky slovenských stejnokrojů vymysleli obyčejní lidé z Čičman již asi před 200 lety. 

Zdejší domy svou výzdobou na vnějších stěnách připomínají pohádkové perníkové chaloupky a inspirovat se jimi nechal například i známý architekt Dušan Jurkovič. Vznik tradice je přitom velmi prostý. „Čičmany stojí na mokřadu, takže naši předkové potřebovali své domy izolovat od vlhkosti. Proto je natírali vápnem zvenku i zevnitř. Později, když už měly chalupy kamenný základ, tak jednu místní ženu napadlo, že tím vápnem namaluje různé ornamenty na své okenice. Tak jednoduché to je,“ vyprávěla nám Natália Čerňancová, průvodkyně ve zdejším muzeu.

„Malování se pak rozšířilo, lidé na své dřevěnice dávali to, co viděli kolem sebe v reálném životě. Najdete tam různé zákruty, beraní rožky… Souvisí to také s kroji. Vychází to z praktického a směřuje k estetickému. Ale šipky jsou jen šipky a srdce jen srdce, nic víc,“ dodala mladá průvodkyně.

Poutavé expozice a přehledné informační tabule ve dvou budovách muzea návštěvníky informují o tradicích i běžném životě v Čičmanech. Dozvíte se i o tom, co se nosilo. Například pletené ponožky byly samozřejmě součástí krojů. V každé oblasti, či dokonce obci však měly svá specifika a odlišnosti a existovalo mnoho druhů návleků na nohy. Dříve se také používaly onuce, hadry omotávané kolem chodidel, samotné ponožky byly spíše záležitostí svátečních dnů. V Čičmanech se ovčí vlna barvila do čtyř barev, dominovala bílá a dále pletači kombinovali žlutou, červenou a černou, jinde si však vystačili třeba jen s dvoubarevným provedením.

Informace o Čičmanech

• Obec leží v kotlině Strážovských vrchů. Trvale zde žije kolem 170 obyvatel, kteří většinou patří ke starší generaci. Další lidé sem pak prý přijíždějí relaxovat a chalupařit z Bratislavy i z Česka. První písemná zmínka o Čičmanech pochází z roku 1272. Od roku 1977 jsou památkovou rezervací především kvůli typické lidové architektuře, ovšem originální jsou zde například také kroje.

• Obec postihly tři zničující požáry v letech 1907, 1921 a 1945. Prostřední z nich byl zřejmě největší, neboť v dolní části obce mnoho dřevěnic zničil. Slavný slovenský architekt Dušan Jurkovič pak prý vypracoval projekty na nové sruby, které turisté dodnes obdivují.

• Není tedy divu, že také malování chalup se postupně vyvíjelo a měnilo. Nejprve se ornamenty objevovaly jen kolem konstrukčních prvků, později po celé ploše stěn. Typické bývaly spíše jednoduché geometrické motivy, dnešní malby se inspirují místními proslulými lidovými výšivkami.

Článek vyšel v časopisu Lidé a země >>>