Čínské ovzduší bude z kosmu hlídat dvojice satelitů

Čínská města trápí dlouhodobé potíže se smogem - na snímku Tchien-ťin

Čínská města trápí dlouhodobé potíže se smogem - na snímku Tchien-ťin Zdroj: Shubert Ciencia, Flickr.com (CC BY 2.0)

Stav vzduchu v Pekingu, či spíše toho, co se tam vzduchem nazývá, už vyvolává kritiku nejen ze strany Západu a místních blogerů, ale i novinářů.

Čínští vládní výzkumníci došli ke zjištění, že (ne)kvalita ovzduší v zemi „negativně působní na spokojenost obyvatelstva“. Situace má být proto důsledně měřena, a to rovnou z vesmíru – Čína vypustí své první dva satelity určené výhradně na monitoring množství uhlíku v atmosféře. Satelity by měly být dokončeny v květnu příštího roku. Jejich sestavením byla pověřena tamní akademie věd a její Institut optiky, jemné mechaniky a fyziky v Čchang-čchunu.

Datum startu sice nebylo stanoveno, ale z Číny by se po vypuštění i tak stala teprve třetí země v historii, která do vesmíru vyslala družici určenou výhradně k monitoringu skleníkových plynů v atmosféře.

V centru pozornosti nových družic mají být především data sbíraná nad samotnou Čínou. Ta nynější bývají předmětem časté kritiky kvůli celkové nepřesnosti. Vědci doufají, že tak již nebudou muset množství emisí produkovaných asijskou velmocí pouze odhadovat podle toho, kolik zhruba energie tato zatím nejlidnatější země světa spotřebuje.

Oznámení čínských úředníků a vědců přišlo v době, kdy se na klimatickém summitu ve francouzské metropoli projednávají závazky jednotlivých vlád ke zpomalení či zastavení globálního oteplování. V Pekingu si obyvatelé mezitím „užívají“ extrémní smog, který se už několikrát vymkl standardním měřicím stupnicím. Než však nastane zlepšení, budou muset lidé nosit roušky a nevycházet z domu. A také pokoutně nadávat na sociálních sítích.