Čínští a brazilští boháči objevují kouzlo luxusních jachet

Luxusní jachta

Luxusní jachta

O superjachty projevují enormní zájem noví tržní miliardáři. Alespoň to ukazují výsledky letošní Monacké jachtařské přehlídky - prestižního čtyřdenního celosvětového jachtařského shromáždění, které v Monaku skončilo o víkendu. Ruští oligarchové a jejich plovoucí paláce pomohli udržet nad vodou průmysl luxusních jachet při ekonomické krizi. Nyní jsou to ale superbohatí kupci z Číny a Brazílie, kdo se touží svézt na jachtařské vlně, tvrdí agentura AFP.

„Země BRIC (zkratka z anglických názvů Brazílie, Ruska, Indie a Číny) jsou mnohem aktivnější, než byly před třemi nebo čtyřmi lety,“ řekla Ellie Bradeová, redaktorka měsíčníku Superyacht Group. V Číně podle seznamu boháčů, který zveřejnil časopis Forbes, nyní žije 115 miliardářů, a to bez započítání bývalé britské kolonie Hongkongu. V počtu miliardářů je tak Čína na druhém místě za Spojenými státy a před Ruskem.

„Právě nyní je tu významná a rostoucí poptávka mezi bohatými Asiaty, především mezi Číňany, po jachtingu,“ řekl Olivier Besson, výkonný ředitel YPI Asia - asijského joint venture, který spravuje monacká jachtařská firma YPI. Prakticky všichni asijští zákazníci YPI jsou z pevninské Číny, dodal Besson, ale až donedávna většina z prodaných lodí byla z kategorie menších. „Teď už mají představu, jaké výhody jim vlastnictví superjachty může přinést a líbí se jim to,“ uvedl Besson.

Jachta Lady LauJachta Lady LauSuperjachra Lady Lau

Mezi plavidly, která si Číňané v poslední době koupili, byla i 65 metrů dlouhá elegantní jachta Lady Lau s pěti palubami a pokoji pro hosty v celé škále stylů od thajského přes čínský až po egyptský. Letos v dubnu YPI Asia poslala na přehlídku do čínského Chaj-nanu 65 metrů dlouhou superjachtu Ambrosia, která byla největší megajachtou, jaká se kdy v místních vodách objevila.

Superjachta AmbrosiaSuperjachta AmbrosiaLuxusní jachta Ambrosia

Interiér jachty AmbrosiaInteriér jachty AmbrosiaInteriér luxusní jachty Ambrosia

Miliardářský jachtařský boom zažívá i Latinská Amerika

Nárůst ale zažívá i latinskoamerický trh. Hlavní italský výrobce jachet Azimut Benetti za posledních pět let ohlásil zvýšení prodeje v Brazílii o 45 procent, řekl AFP marketingový manažer firmy Stefano de Vivo. Firma obešla hlavní překážku v podobě vysoké brazilské dovozní daně na luxusní zboží tím, že si postavila místní výrobní odbočku.

Další zemí, na niž se zaměřuje zájem jachtařského průmyslu, je rychle se rozvíjející Indie. Tady si například Vidžaj Mallya, indický miliardář a ředitel letecké společnosti Kingfisher Airlines, před časem koupil 95 metrů dlouhou jachtu Indian Empress.

Aby si hýčkaly tuto novou, slibnou klientelu, otevřela většina mezinárodních firem, které prodávají, kupují, pronajímají a starají se o plovoucí paláce, pobočky v Asii a Jižní Americe. To ovšem vyžaduje i změny v přístupu odvětví, které se dosud soustřeďovalo převážně na Evropany a Severoameričany.

Například slunění milovní Brazilci vyžadují spoustu bazénů a venkovních prostor na palubách, zatímco Číňané mají větší zájem o vnitřní než vnější prostory. Coby zanícení hráči si Číňané své jachty vybavují hráčskými stoly a pochopitelně také nesmírně oblíbenými hracími skříněmi na karaoke.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.