Cizince přitahují také české horské apartmány

Poptávky zahraničních podnikatelů po vhodných investičních příležitostech neustále rostou. Čechy si podle sociologických průzkumů oblíbili Britové, Nizozemci, Irové, Rusové, Němci i Rakušané.

Středem zájmu v oblasti realit jsou nejčastěji horské apartmány, lázeňská města a turisticky zajímavá místa. „Přestože počet developerských projektů v horských oblastech roste, stále nedostačují,“ tvrdí zástupci realitních kanceláří. Mezi nejvyhledávanější oblasti patří podle jejich slov Šumava, Krušné hory a Krkonoše. Potenciál rozvoje nabízejí také Orlické a Jizerské hory, Jeseníky a Beskydy. V mnoha případech se jedná o běžné zájemce o bydlení, kteří se postupem času stávají investory. V koupi těchto nemovitostí spatřují investici se stabilním výnosem, a také nádherné místo k odpočinku a rekreaci. Projekty druhého či sekundárního bydlení jsou na vzestupu.

#####Česko je pro cizince stále atraktivní

A jací zahraniční investoři u nás v současné době nejčastěji působí? „Stále převažují investoři z Velké Británie a Irska. Razantně vzrůstá zájem Rusů, zejména o luxusní nemovitosti. Zůstávají také italští investoři, kteří tady působí už od počátku devadesátých let, kdy nakoupili mnoho pražských nemovitostí. Oproti tomu američtí investoři zde nikdy aktivně nepůsobili. Samostatnou kapitolu pak tvoří investoři z Nizozemska, kteří se specializují především na horské rekreační oblasti,“ vysvětluje Erik Webb Dempsey, jeden ze zakládajících partnerů Property In Prague, který působí na českém realitním trhu již patnáct let. Česká republika má podle jeho slov velký potenciál. „Silná ekonomika způsobuje, že ČR má v současné době jednu z nejsilnějších pozic na evropském nemovitostním trhu,“ uvedl Dempsey. Za tímto úspěchem stojí podle něj i další důvody. Jednak posilující česká koruna, rostoucí kupní síla obyvatel, nízká - jen pětiprocentní - nezaměstnanost (nejnižší od roku 1997) a stále téměř nejnižší hypoteční úroky v Evropě. „V současné době reprezentuje majetek Čechů zhruba 35 procent průměru obyvatel Evropské unie, ale dá se předpokládat, že brzy dožene takové země, jako je Rakousko nebo Finsko. Ukazatelem ekonomické stability je mimo jiné i to, že Česko má již 17 tisíc dolarových milionářů a jejich počet každý rok vzrůstá o 15 procent. Český realitní trh má však neustále malou nabídku skutečně luxusních nemovitostí,“ podotýká Dempsey. Trendem bude podle jeho slov zlepšování bytového standardu, zvyšování průměrné velikosti bytu, ta současná -76 m2, je pod průměrem EU. Jako příklad dobrého přístupu uvádí nový rezidenční projekt Central Park Praha (CPP Praha), který považuje do budoucna za standard. Z regionálního pohledu mají podle Dempseyho největší šance města Ostrava, Liberec, Olomouc, České Budějovice a Brno, jež zaznamenala největší růst za poslední čtyři roky.

#####Investice jsou největší na horách

„Možnosti pro uplatnění sekundárního bydlení jsou v České republice velice široké - od klasických rekreačních turistických a sportovních oblastí na horách nebo u vodních ploch přes světově proslulé lázeňské destinace s širokou nabídkou ozdravných či rekreačních programů až po expandující golfové odvětví,“ vysvětlují zástupci společnosti KPMG Česká republika, která ve spolupráci s firmou Allen Development provedla v letošním roce průzkum „druhého“ bydlení. Počet nových developerských projektů sekundárního bydlení v horských oblastech zde překračuje padesátku. Z více než poloviny jsou to apartmány s dispozicemi 2+kk nebo 2+1.

U apartmánů v horských oblastech představují dispozice od 1+kk po 2+1 až 90 procent nabídky. „Obvyklá výměra těchto bytů se pohybuje v rozpětí 50 až 60 m2.

Samozřejmostí je sklepní kóje nebo jiný odkládací prostor na lyže a ostatní sportovní náčiní,“ vysvětlují analytici KPMG a dodávají: „Dispozice 3+kk, 3+1, 4+kk nebo 4+1 a větší se týkají zejména luxusních projektů a apartmánů umístěných v lázeňských lokalitách nebo ve městech, jako je Liberec.“ Z výzkumu je patrné, že v globalizovaném světě se hranice stírají a možnosti investování i běžného bydlení se výrazně rozšiřují.

Výhodnost investice se neomezuje pouze hranicemi jednoho státu. Potvrzuje to i ukrajinský podnikatel Maxim Sačok, jednatel a spoluvlastník společnosti MTM Invest.

„Nepochybovali jsme, že o byty v domě Perla Jizery bude zájem díky krásnému místu, na kterém bude stát, a také díky příznivým cenám. Ale rychlost, s jakou zájemci na první nabídku bytů reagovali, nás přece jen trochu překvapila,“ říká. Sačok dále uvádí, že mezi zájemci o bydlení převažují cizinci, kteří o bytu uvažují jako o investici.

Zajímá je atraktivní území české Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory - bytový dům bude totiž vystavěn v horském údolí na břehu říčky Kamenice - strategicky zajímavé je pro ně také umístění v těsném sousedství stejnojmenného horského hotelu. Zvláštností projektu je kromě jiného i několik přízemních apartmánů s vlastními vchody a předzahrádkou, které by měly být součástí soukromě vlastněných bytů. Byty o velikostech od 36 do 116 čtverečních metrů mají stát v průměru 36 tisíc korun za m2, vytápěné budou ve většině případů tepelnými čerpadly.

#####Nechceme už rekreanty ani cizince

Přestože většina lidí vnímá nemovitost jako dobrou investici, zástupcům horských obcí se tato skutečnost nelíbí. Mají zájem, aby na hory přicházeli lidé bydlet natrvalo.

Vlivem nárůstu počtu „rekreantů“ zde běžný život ztrácí svůj specifický kolorit, obce se pomalu vylidňují, lidé, kteří byli spjati s tímto místem, odcházejí. Začarovaný kruh peněz a v mnoha případech i osobního prospěchu investorů se snaží starostové řešit alespoň tím, že od nich vybírají peníze do městské pokladny a vyžadují přijetí určitých územních pravidel. „Nařízení je namířeno hlavně proti investorům, kteří stavějí rekreační byty. Ve městě platí stavební uzávěra. Aby investoři získali výjimku a stavební povolení, musejí se zavázat k věcnému břemeni. Městu musí platit 120 Kč/m2 ročně. V průměru tak vychází na byt pětistovka za měsíc,“ podotýká starosta obce Železná Ruda Michal Šnebergr. Peníze od rekreantů půjdou podle jeho slov například na údržbu silnic. „Tlak investorů na výstavbu rekreačních bytů je stále větší a větší.

Podobně hovoří i většina realitních makléřů, kteří nabízejí luxusní horská centra. „Město je pod vlivem majitelů penzionů, kterým se byty nelíbí, protože jim utíká klientela,“ uvedl makléř Petr Vrána. Obavy, že by poplatek a další omezující ustanovení snížily zájem o sekundární bydlení, jsou ale zbytečné. Poptávka bude ještě dlouho o mnoho vyšší než nabídka a šum kolem „folklorního hájení“ brzo ustane. Nahradí ho „šum“ peněz.