Co poslouchají karvinské osobnosti? Kabáty i vážnou hudbu

Od klasiky po tvrdý rock. K idolům karvinských osobností patří Kabát, Johny Cash, Pitbull nebo Frederik Chopin.

Farář Daniel Vícha a ředitel Starsu Petr Dyszkiewicz se na hudebním koncertu asi nikdy nesejdou. Zatímco duchovní obdivuje vážnou hudbu a country, ředitel sportovního komplexu je odkojený na Nazareth a v uších mu duní tóny z posledních koncertů Kabátů. „Už od mládí poslouchám rock a to mi vydrželo dodnes,“ chlubí se nekončící láskou Dyszkiewicz. První důkaz o jeho dlouholetém svazku s tvrdou muzikou podává jeho mobil, když během rozhovoru spustí vyzvánění v rytmu Judas Priest. „Tak vidíte, že vám nekecám,“ žertuje Dyszkiewicz. Na své oblíbence si umí udělat čas. „Když se mi podaří mít chvilku pro sebe, rád relaxuji tím způsobem, že si pustím něco kvalitního. Nemusí to být jen rock, v každém žánru se najde kvalita. Snad jen s country byste u mne moc neuspěli,“ tvrdí Dyszkiewicz. Své hudební oblíbence nemění už dlouhá léta. „Sem tam zaslechnu něco z moderní hudby. Ale to většinou jen, když si to pouští moje děti. Ale jedničky pro mne vždycky budou Scorpions nebo Judas Priest,“ tvrdí Dyszkiewicz. Na koncerty nechodí pravidelně. Tu a tam si ale čas na své oblíbence přece jen udělá. „Naposled jsem byl někdy před dvěma lety na koncertu Kabátů v Ostravě-Porubě. Byl to fantastický zážitek. Letos jsem chtěl jít znovu, ale nakonec to nevyšlo,“ dodal.

Country i Mozart

I farář Daniel Vícha hudbu miluje. Místo rockového koncertu dává ale přednost zpěvu při mši nebo pravému country z Texasu. „Myslím si, že hudba je důležitá pro každého člověka, a o to více pro věřícího nebo pro kněze, protože vztah k Bohu a vztah k duchovním věcem je často vyjádřen právě hudbou,“ vysvětluje duchovní.
Tak jako si neumí představit bohoslužbu bez hudby, není pro něj myslitelné, aby mu v jeho diskografii chyběla cédéčka s Johny Cashem. „To je můj nejoblíbenější country zpěvák,“ potvrzuje Vícha. Láska ke country u Víchy propukla při cestě do Texasu před několika lety. „Navštívil jsem místní muzeum, které popisovalo historii i současnost tohoto hudebního žánru. Od svých přátel z Texasu jsem dostal nějaká cédéčka a od té doby jsem si country zamiloval,“ podotýká Vícha. A když neposlouchá Cashe, pouští si vážnou hudbu. K té si buduje vztah už od malička. „Až jsem tím rodiče štval, protože oni ji moc nemuseli. Ale při poslechu Mozarta si dodnes skvěle odpočinu,“ řekl Vícha. Na koncert Wolfganga Amadea si zajít nemůže, a tak si farář občas udělá alespoň výlet do Prahy na muzikály. Volba nejoblíbenějšího je logická. „Několikrát jsem viděl muzikál Jesus Christ Superstar,“ vybírá duchovní. Vícha ovšem není jen posluchačem hudby. Při mších se stává i hudebním interpretem. Zpěv proto musí ovládat. „Jsou kněží, kteří zpívat vůbec neumí, tak to za ně radši vezme varhaník. Já to zvládám sám, ale netroufám si o svém zpěvu tvrdit, že je dobrý,“ dodává Daniel Vícha.

Karaoke ne

Zpívajícím knězem by dle svých slov nemohl rozhodně být karvinský fotbalista Vladan Milosavljev. „Zpívám sice rád, ale musí to být někde v soukromí, kde mě nikdo neuslyší. Nechtěl bych někoho trápit,“ vysvětluje srbský fotbalista. Přestože na karaoke party byste ho nedostali, hudbu má rád. A poslouchá ji skoro pořád, sluchátka nosí všude. „Hudbu miluju a rád ji poslouchám v autě, doma i při regeneraci po tréninku,“ vysvětluje Milosavljev. Mezi jeho oblíbené žánry patří RnB, ale špičkou ve svém oboru je pro něj DJ David Guetta a rapper a zpěvák Pitbull. „Mám i nějakou srbskou hudbu, to abych nezapomněl, odkud pocházím,“ říká s úsměvem fotbalista. Naopak české kapely skoro vůbec nezná. „Nic mě nezaujalo. Znám jen Rytmuse, ale to je Slovák, takže to je trochu vedle,“ je si vědom Milosavljev. Když už nemusí českou hudbu, zajde alespoň jednou za čas do místního klubu. „Ale to opravdu spíše výjimečně. Před zápasy na diskotéky nesmíme a po zápase, který je v neděli, už zase není kam jít,“ vysvětluje Milosavljev. Pokud už se příležitost naskytne, pak je šance, že fotbalistu potkáte v karvinském klubu X-max. „Když porovnám to, jak se mladí lidé baví tady a doma v Srbsku, tak je to určitě rozdíl. Tam se hodně chodí na živou hudbu. Tady zase letí cizí tvorba,“ dodává opora karvinských fotbalistů.

Klasika vede

Když slyší Bílou orchidej od Evy a Vaška, přeladí ředitelka Základní umělecké školy Bedřicha Smetany v Karviné Anna Schwarzová rádio. Chuť jí ovšem zaručeně spraví první tóny skladatele Frederika Chopina. „Vážnou hudbu jsem si zamilovala už jako malá holka. A poslouchat jsem ji nepřestala ani v pubertě. Třeba ke čtrnáctinám jsem si koupila nahrávku Klavírního koncertu b moll od Čajkovského. Nejsem nepřítelem moderní hudby, ale dávám přednost a poslouchám hlavně hudbu klasickou,“ říká Schwarzová. Jak taky jinak, když se její pracoviště mění každé všední odpoledne v přehlídku světových skladatelů v interpretaci místních žáků. Jako by nestačilo, že klasickou hudbu slýchává několik hodin denně v práci. Jen co přijde domů, už opět sahá do své bohaté diskografie. „Jsem asi profesně deformovaná. Ale u nás doma se vždy zpívalo. Mí rodiče i prarodiče hráli na hudební nástroje a pro mě je kvalitní hudba doteď mou největší přítelkyní,“ vysvětlila Schwarzová. Když už má alespoň na okamžik přeladit na jiný žánr, sáhne po tvorbě Franka Sinatry nebo legendárních Beatles. „K těm chovám respekt od svého mládí až doteď,“ dodala ředitelka. I ostatní karvinské osobnosti mají své oblíbence. Například primátor města Tomáš Hanzel je velkým fanouškem Karla Gotta. Primátorův náměstek Petr Bičej je tvrdšího ražení. Raději si poslechne CD skupiny Kabát. „Poslouchám ale prakticky vše,“ potvrdil Bičej. Na písničkáře Jarka Nohavicu a Tomáše Kluse je zase zvědavá vedoucí divadelního souboru Bambules Šárka Drábová.