Daňoví podvodníci Aztékové měli lepší mapy než Španělé

Aztékové

Aztékové

Z per kvesala byla vyrobena i čelenka aztéckého vládce Montezumy II. Ten ji jako vzácný dar věnoval dobyvateli své říše Hernánu Cortésovi. Dnes je uložena v etnografickém muzeu ve Vídni
Hernán Cortés u Tlaxcaly
3
Fotogalerie

Na počátku jedinečné aztécké mapy nebyl zájem o zlepšení orientace v krajině, ale neúnosně vysoké, nespravedlivě vyměřené daně.

Mexický výběrčí daní Gonzalo de Salazár byl vyhlášený svou nenasytností. Aztékové, kteří se po dobytí jejich říše Cortésem v první polovině 16. století dostali do Salazárových spárů, dělali, co se dalo, aby dokázali nespravedlnost jeho „daňových výměrů“. Pomáhali si i mapami, kterými strčili španělské kartografy hravě do kapsy.

Kniha protestem proti daním

Gonzalo de Salazár byl všemi mastmi mazaný intrikán a navíc úžasný lakomec. Zkusil svrhnout dokonce i samotného vládce dobyté říše Aztéků Hernána Cortése. Využil k tomu Cortésovy výpravy do Hondurasu v letech 1525 až 1526. Salazár, kterému se pro korpulentní postavu za jeho zády posměšně přezdívalo „El Gordo“ čili „tlusťoch“, bez skrupulí utiskoval poddané. Kritiky či odpůrce svých praktik nemilosrdně likvidoval. Kupodivu mu všechno procházelo a dožil v blahobytu na svých mexických panstvích.

Aztéčtí obyvatelé Tepetlaoxtocu, ležícího kousek na sever od dnešní mexické metropole Ciudad de México, už toho měli dost a pokusili se prokázat nespravedlnost a neúnosnost Salazarem vybíraných daní. Tak vznikl Codex Vergara – na papíře napsaná a namalovaná kniha, která zahrnuje soupis všech obyvatel Tepetlaoxtocu včetně jejich vyobrazení a také mapy 386 farem. Aztéčtí indiáni změřili velmi přesně své pozemky a spočítali jejich výměru.

Odvedli při tom neuvěřitelně dobrou práci. Vše sepsali do kodexu a chtěli tím Salazára přimět ke snížení nespravedlivě vysoké daně. Salazár dosáhl celou řadou špinavých triků toho, že indiáni platili daně z mnohem větší plochy polí, než jaká ve skutečnosti obdělávali a sklízeli.

Pokračování článku čtěte zde

Další zajímavosti v historie, vědy a techniky najdete na VTM