Dětí je hodně, školek málo

Máme plno, slýchají rodiče ve školkách v Hradci Králové i okolí. Sehnat místo bývá problém hlavně u nejmenších dětí.

Od devadesátých let zanikla kvůli klesající porodnosti třetina mateřských škol v Česku. A kromě nich i jesle. Například v Hradci Králové zbyly jedny. Počty narozených dětí se však opět zvyšují a místa pro ně ve školkách i jeslích chybí. Do školky měla od září nastoupit i třiapůlletá Kristýna Bajerová z Hradce Králové.
„Hlásili jsme ji do dvou školek, v jedné nám řekli, že je šance minimální, ve druhé, že berou 39 dětí a na počítači už měli 85 dětí zapsaných,“ řekl Jaroslav Bajer, který se už smířil s tím, že ani v jedné neuspěje. „Chápeme, že maminky samoživitelky, které nikoho nemají, kdo by se jim o dítě postaral, samozřejmě musí dostat přednost, aby mohly do práce,“ dodal Bajer.
Konečnou odpověď o přijetí či nepřijetí svých dětí do hradeckých školek na školní rok 2010–2011 dostanou rodiče v příštích dnech. Přednost mají předškoláci. „Máme 37 žádostí, přijímáme 14 dětí, volná místa nejsou,“ dozvěděli jsme se v Mateřské škole v Plačicích. Mateřská škola Mrštíkova přijme 54 z 80 dětí, Mateřská škola Klíček dostala dokonce 109 žádostí, volných míst má 44. Do Mateřské školy Sion přišlo 66 přihlášek, přijme 19 nových žáčků.
Pokud v dřívějších letech rodiče z Hradce sehnali místo až v některé mateřince v okolí krajského města, ani tam letos zřejmě neuspějí. Zájem je velký a některé školky si vymínily, že budou přednostně přijímat místní děti.
„Mateřská škola je zaplněná do posledního místa, rodiče v průběhu roku nemají šanci. Máme přijatého chlapce z Hradce Králové z dob, kdy jsme neměli plnou kapacitu. Letos přišlo jedno dítě z Hradce Králové, které nepřijmeme, přednost dáváme dětem z Černilova,“ uvedla vedoucí učitelka Mateřské školy v Černilově Petra Moravcová.
Také v Číbuzi na Hradecku mají největší šanci na umístění děti místní a z blízkého okolí. „Děti z Hradce už asi dva roky nemáme. Dřív jsme je brali, když jsme neměli naplněnou kapacitu. Vloni přišel najednou boom, dětí přišlo daleko víc, než jsme mohli vzít. Letos máme zápis 14. a 15. května,“ sdělila ředitelka Mateřské školy v Číbuzi Lenka Kerhartová. Zatímco před čtyřmi lety se v Královéhradeckém kraji narodilo 5491 dětí, vloni jich bylo nejvíce za několik posledních let – 6261. Hradecká radnice chystá na příští rok rozšíření některých školek a plánuje výstavbu dvou nových – v Podzámčí a Kuklenách.