Dokument o Lídě Baarové přijde do kin na začátku ledna

Lída Baarová

Lída Baarová Zdroj: Profimedia.cz

Životní příběh české herečky Lídy Baarové líčí nový dokument režisérky Heleny Třeštíkové. Ve filmu s názvem Zkáza krásou se herečka zaměřuje nejen na svou oslnivou kariéru, ale také na roky po válce, kdy byla kvůli vztahu s Josephem Goebbelsem obviněna z kolaborace s nacisty a strávila více než rok ve vězení. Hlavním materiálem pro film byl rozhovor, který Třeštíková s Baarovou udělala už v roce 1995 v Rakousku.

Film bude do kin uveden v lednu. Příští rok bude mít premiéru i životopisný film o Baarové v režii Filipa Renče.

„Soustředili jsme se na nadčasovost příběhu, a tou je pomíjivost slávy a krásy,“ řekla Hana Třeštíková, producentka filmu. Ve filmu se prolínají záběry z roku 1995 společně s materiály z několika evropských filmových archivů. Tvůrci ukazují také nejslavnější herecké role Baarové.

Materiály pro dobové ukázky hledali tvůrci v tuzemských i v zahraničních archivech. České filmy prý byly dobře dostupné, v německých ale bylo hledání složitější. Velmi důležitý byl prý snímek Barkarola, což byl první německý film Baarové, při jehož natáčení se seznámila s Goebbelsem i s Adolfem Hitlerem.

Natáčení rozhovoru v roce 1995 bylo prý podle Heleny Třeštíkové velmi náročné. Baarová prý byla první den natáčení ve velmi špatném rozpoložení. „Za to natáčení se vystřídaly všechny nálady, co si lze představit, od absolutní deprese po docela příjemný stav, kdy se paní Lída docela rozmluvila,“ řekla režisérka..

Lída BaarováLída Baarová | Profimedia.cz

Baarová se před kamerou ocitla poprvé v roce 1931. Sedmnáctiletá debutantka zaujala filmaře. Stala se první mezinárodní hvězdou českého původu. Mnohé z jejích snímků, například Lelíček ve službách Sherlocka Holmese (1932) nebo romantická komedie Dívka v modrém (1939), se na televizních obrazovkách objevují dodnes. Její život i kariéru však osudově poznamenal vztah s říšským ministrem propagandy Goebbelsem.

Po válce herečku obvinili z kolaborace a strávila více než rok ve vězení. Po únoru 1948 emigrovala a v 50. letech se několikrát objevila v italských a španělských filmech. Zemřela v roce 2000 ve věku 86 let v rakouském Salcburku.