Drama o touhách hvězd Italové vybučeli, zesměšňoval místní policisty

Herec Ralph Fiennes

Herec Ralph Fiennes Zdroj: Reuters

Jeden ze čtyř italských režisérů v letošní soutěži benátského festivalu Luca Guadagnino není doma zrovna oblíbený. Jeho předchozí celovečerák I Am Love získal nominaci na Zlatý glóbus a za kostýmy i na Oscara, v Itálii ale propadl.

Jeho novinku A Bigger Splash (Větší šplouchnutí) domácí novináři na festivalu vybučeli především proto, že na konci zesměšňuje italskou policii. Režisér se pak na tiskové konferenci musel obhajovat, že mu nešlo o parodii, a tón svého filmu přirovnal k Verdiho komické opeře.

Nelichotivě nicméně z dusného příběhu o milostných hrách čtyř cizinců na dovolené v Itálii vychází i hlavní hrdinové v podání Tildy Swintonové, Ralpha Fiennese, Dakoty Johnsonové a Matthiase Schoenaertse. „Všichni bojují s tím, že spolu neumí komunikovat,“ myslí si Swintonová.

Britská herečka s Guadagninem spolupracovala už několikrát. Součástí jeho novinky být nechtěla, připojila se až pod podmínkou, že v ní nebude příliš mluvit. „Zrovna jsem se nacházela v životním okamžiku, kdy jsem nechtěla nic říct,“ vysvětlila Swintonová, proč hraje rockovou zpěvačku zotavující se po operaci hlasivek.

Tanec jako výraz

Postava Ralpha Fiennese, hudebního producenta, který na ostrov nečekaně přijede s dcerou a úmyslem svou bývalou milenku svést, naopak mluví skoro neustále. K tomu i manicky tančí, na hit Rolling Stones Emotional Rescue, v nejvýraznější scéně filmu. „Vyjadřovat se pomocí tance po mně ještě nikdo nechtěl. Tak jsem řekl ano, díky. A několik dní jsem to nacvičoval,“ uvedl herec a část energických pohybů pak předvedl i před fotografy.

Název snímku, který v příštím roce do českých kin uvede Bioscop, si Guadagnino vypůjčil z obrazu Davida Hockneyho. Jména postav i určité zvraty zase vycházejí z kultovního dramatu z roku 1969 Bazén s Alainem Delonem a Romy Schneiderovou. „Chtěl jsem prozkoumat roli touhy mezi dospělými,“ uvedl režisér, který natáčel na rodné Sicílii. „Potřeboval jsem nějakou krajinu, která by svou velkolepostí donutila onu čtveřici čelit syrové realitě,“ objasnil filmař. Aby zvýraznil absurditu vztahů mezi bohatými umělci, přivedl do příběhu i aktuální téma uprchlíků a jejich problémů.

„V určitém okamžiku jsme si už asi všichni pomysleli: Co vůbec je tahle šílená věc zvaná život? Náš film řeší právě tuhle otázku. Někam se posouváme, nebo se vracíme k minulosti? Skočili byste radši zpátky do smradlavého bazénu, jehož pach už znáte, nebo zkoušeli nějaký nový?“ nabídl svůj pohled na A Bigger Splash Belgičan Matthias Schoenaerts.

Od naší spolupracovnice z Benátek