DRFG skupuje poskytovatele internetu na Moravě, investuje čtvrt miliardy

David Rusňák

David Rusňák Zdroj: DRFG

Investiční skupina DRFG Davida Rusňáka se pouští do nového byznysu. Na Moravě hodlá vybudovat silného poskytovatele internetového připojení, který by v příštích letech měl vyrůst do celorepublikového formátu. Do celé akce skupina prostřednictvím firmy DRFG Telco plánuje jen v letošním roce investovat čtvrt miliardy korun, další stamiliony však má v záloze. „V současnosti jednáme se sedmi providery, další budeme postupně oslovovat,“ potvrdil pro E15 jednatel firmy Roman Řezníček.

Jen v průběhu letošního roku by nový subjekt mohl obsluhovat 30 až 50 tisícovek domácností. V Jihomoravském, Zlínském a Olomouckém kraji momentálně funguje kolem 450 poskytovatelů připojení, kteří obsluhují zhruba 670 tisíc domácností z celkem 920 tisíc dostupných. Většinu trhu obsluhuje pár velkých firem, zbytek je pak rozdroben mezi lokální providery.

„Právě vysoká roztříštěnost poskytovatelů a boom wi-fi v Česku způsobil, že kvalita připojení a služeb neodpovídá standardům 21. století, což chceme změnit,“ říká Řezníček. DRFG s lidmi, kteří moravské sítě budovali a nyní je provozují, i nadále počítá. Krom technických zkušeností hodlá využít jejich znalosti lokálního trhu. „V rámci skupiny těmto lidem dokážeme zajistit personální růst a nové výzvy, což je pro obě strany win-win situace,“ dodává Řezníček.

Optická budoucnost a celorepubliková expanze

V optickém připojení leží podle DRFG budoucnost internetové konektivity, do výstavby těchto sítí by prý každá firma měla investovat třetinu svých tržeb, což malí poskytovatelé zpravidla nejsou schopni zajistit. „Každá síť je jedinečná a výše našich investic se bude odrážet přímo v kupní ceně těchto firem,“ dodává Řezníček s tím, že klienti by změnu měli poznat v širší nabídce služeb a 24hodinovém servisu.

Do roku 2018 by firma na Moravě ráda obsluhovala 150 tisíc domácností, které by měly tvořit odrazový můstek pro celorepublikovou expanzi. „Telekomunikace jsou velice perspektivní, defenzivní obor se stabilním cash flow a vysokou přidanou hodnotou. Nejde ale jen o poskytování internetu, ale i dalších služeb,“ říká Rusňák.

České wi-fi specifikum

Situace nejen na Moravě je podle něj unikátní v množství poskytovatelů a četnosti využití wi-fi, což prý z Česka obecně tvoří světovou výjimku: internet zde má takřka každý, jeho kvalita však není valná, protože velmi často jsou lidé připojeni právě přes pomalejší wifi s vyšší latencí, jen ve zmíněných krajích je to zhruba 40 procent domácností. Vysoká penetrace tak nepřímo zpožďuje investice do rozvoje optických sítí.

Výstavba nových sítí ale nebude jednoduchá: chybí kapacita. Na trhu je totiž velmi málo firem, zhruba pět, které jsou schopny takové projekty pro velké hráče zajistit, což má negativní vliv na ceny poskytovaných prací. Celý trh se v Česku v tomto ohledu probouzí, což například dosvědčuje nedávné oznámení Cetin o investici 22 miliard korun právě do rozvoje sítí.

David RusňákDavid Rusňák | DRFG David Rusňák

DRFG
Investiční skupina založená v Brně v roce 2011 Davidem Rusňákem. jejím cílem je zhodnocovat kapitál prostřednictvím private equity investic do majetkových podílů v perspektivních společnostech a projektech. Skupina se zaměřuje především na investice do energetiky, nemovitostí, finančních služeb a telekomunikací. V roce 2015 dosáhl objem investic necelé miliardy, pro rok 2016 jsou plánované investice v objemu 2,5 miliardy Kč. DRFG nabízí dva investiční podílové fondy a je hlavním partnerem Komety Brno.