Drsná pohádka o třech kacířích

Maska Guye Fawkese se poprvé objevila v komiksu a filmu V jako Vendeta, k němuž napsali scénář tvůrci Matrixu, sourozenci Wachovští, a stala se symbolem známého hnutí Anonymous. To se svými protesty několikrát postavilo za Snowdena, Assange i Manninga.

Maska Guye Fawkese se poprvé objevila v komiksu a filmu V jako Vendeta, k němuž napsali scénář tvůrci Matrixu, sourozenci Wachovští, a stala se symbolem známého hnutí Anonymous. To se svými protesty několikrát postavilo za Snowdena, Assange i Manninga. Zdroj: Profimedia.cz

Slavíme narození Ježíše v pohodě rodinného kruhu, zatímco venku za okny může být pěkná vánice. Nad svíčkou a se ZENem na kolenou si můžeme právě teď připomenout příběhy tří mladých mužů, kteří nám chtějí něco říct. Slyšeli jsme je?

Tak jako každý rok, i letos se bude část lidí snažit o Vánocích hledat hlubší smysl - nejen v onom nejdůležitějším svátku roku, ale i ve svém pozemském bytí vůbec. A tak si mezi gruntováním a nakupováním připomínáme, kvůli komu jej vlastně slavíme. I po úctyhodných dvou tisících letech je Ježíš Nazaretský největší globální celebrita.

Na příběhu tohoto výjimečného muže je fascinující paradox, že i když to se všemi myslel tak dobře, skončil tak špatně. A že ve chvíli nejtěžší se ho nikdo nezastal.

S odstupem času víme, že se tak stalo i proto, že jeho učení bylo prostě příliš velkou hrozbou pro tehdejší elity. Ježíš ostatně nebyl poslední, takový Jan Hus, Galileo Galilei a další by mohli vyprávět. Inu, můžeme mávnout rukou, že šlo o temnou minulost. Důležité přece je, že dnes máme demokracii a každý si může myslet a říkat, co chce.

Je to ale opravdu tak?

Pojďme se podívat na osudy tří mužů, kteří se pokusili o nápravu dnešních poměrů tím, že upozornili na jejich chyby. Neskončili sice na kříži, ale nemají k tomu daleko.

EDWARD SNOWDEN: Miliarda špehovaných

To, že vláda Spojených států amerických plošně špehuje soukromou komunikaci nejen amerických občanů, se především na internetu živě debatovalo dlouhá léta. Hlavní mediální proud ale vesměs tyto hlasy přehlížel a názor každého, kdo zapochyboval o čistotě úmyslů USA v celosvětovém boji proti terorismu, bagatelizoval, případně dotyčného označil za konspiračního teoretika. Zlom nastal až loni v červnu, kdy systémový administrátor americké Národní bezpečnostní agentury (NSA) Edward Snowden (31) předal novináři britského deníku The Guardian Glennu Greenwaldovi interní materiály, které tyto obavy nejen potvrdily, ale překonaly i ty nejdivočejší představy.

Díky Snowdenovi prasklo třeba to, že Američané mají v rámci „národní bezpečnosti“ na sledovacím seznamu víc než miliardu lidí z celého světa a vesele jim monitorují či uchovávají e-mailovou komunikaci a telefonní hovory (je mezi nimi i Angela Merkelová). Dozvěděli jsme se například i to, že západní tajné služby manipulují obsah na internetu tak, že se pomocí smyšlenek snaží zničit reputaci vybraného „cíle“. Zakládají třeba falešné blogy a publikují příspěvky pod jménem toho, koho chtějí zdiskreditovat. Podle jiných Snowdenových dokumentů se americká NSA vydává za facebookový server, aby infikovala počítače uživatelů špehovacími programy, které umí sbírat data z jejich disků.

Edward Snowden sice v listopadu obdržel Stuttgartskou mírovou cenu od německé občanské iniciativy Die AnStifter, osobně převzít si ji ale kvůli ruskému exilu nemohl.Edward Snowden sice v listopadu obdržel Stuttgartskou mírovou cenu od německé občanské iniciativy Die AnStifter, osobně převzít si ji ale kvůli ruskému exilu nemohl. | Profimedia.cz

Ještě zajímavější než to, že se věci, které tak pěkně popsal už George Orwell v románu 1984, opravdu dějí, byla reakce státu, který je považován za vzor demokracie. Místo aby se Obama a spol. chytli za nos, Snowdena obvinili ze špionáže a na uprchlíka vyhlásili hon. Nejdále zašel americký ministr zahraničí John Kerry, podle nějž je Snowden zrádce a zbabělec, který by se měl vydat „spravedlnosti“ jako kdysi Daniel Ellsberg, muž, jenž zveřejnil přísně tajné dokumenty Pentagon Papers prokazující, že čtyři vlády USA lhaly o důvodech a okolnostech války ve Vietnamu a schválně konflikt rozšířily do Kambodži a Laosu. Tím si Kerry ovšem poněkud naběhl, neboť nejslavnější americký whistleblower Ellsberg kontroval, že Snowdenovi, jehož považuje za hrdinu a velkého vlastence, by se ve Státech nedostalo férového procesu, a Kerryho slova považuje za opovrženíhodná. Kouzlem nechtěného Snowden našel zastání a azyl paradoxně pouze v Rusku, tedy státě, jenž bývá Západem peskován za nedodržování lidských práv a nedostatek demokracie.

BRADLEY MANNING: Vojín kontra USA

Jak takový spravedlivý proces také může vypadat, by mohl Snowdenovi povyprávět vojenský analytik Bradley Manning (27). Ten se vynesením statisíců dokumentů na CD nosičích označených jménem popové hvězdy Lady Gaga zasloužil pro změnu o to, že se lidstvo dozvědělo o každodenních zvěrstvech, jež prováděla americká armáda v Iráku - včetně dnes již slavného videa, jak američtí vojáci střílejí civilisty, novináře i děti z vrtulníku Apache jako v počítačové hře a dobře se u toho baví. Dnes už navíc víme, že USA a Velká Británie zahájily válku v Iráku, v níž zemřely statisíce lidí, na základě účelové lži o přítomnosti chemických zbraní.

Jenže zatímco strůjci nesmyslné války běhají po svobodě, vojín Manning byl loni odsouzen na základě zastaralého Zákona o špionáži z roku 1917 k 35 letům vězení. A nezachránilo ho ani to, že se v průběhu procesu přejmenoval na Chelsea Manningovou a plánuje (snad pouze z vlastní vůle) změnu pohlaví.

Ostudné a protiústavní

Pravda je, že na rozdíl od Snowdena zveřejněné tajné depeše podle kritiků mohly ohrozit americké vojáky a informátory. To, jestli je důležitější bezpečnost vojáků země, která pod falešnou záminkou okupuje cizí stát, nebo životy obětí tohoto „osvobození“, záleží samozřejmě na úhlu pohledu. Úplně samostatnou kapitolou je ale zacházení, jakého se Manningové dostalo ve vazbě.

Vojenský analytik Bradley Manning odsouzený za odhalení válečných zvěrstev páchaných vojáky USA v zahraničíVojenský analytik Bradley Manning odsouzený za odhalení válečných zvěrstev páchaných vojáky USA v zahraničí | Profimedia.cz

Chelsea byla držena 1294 dní v zařízení s maximální ostrahou, na samotce 1,8 x 3,7 metru a v podmínkách, které například Vysoký komisař OSN zabývající se mučením označil za „kruté a nelidské“. V otevřeném dopise vyjádřilo protest proti „ponižujícím a nelidským podmínkám“ jejího věznění také na 250 amerických akademiků a právních expertů, mezi nimi i Laurence Tribe. Prominentní profesor Harvardovy univerzity, který mimo jiné učil ústavní právo i Baracka Obamu, prohlásil, že toto zacházení je „nejenže ostudné, ale též protiústavní“.

Widney Brownová z vedení Amnesty International k rozsudku dodala: „Odhalení Bradleyho Manninga zahrnují zprávy o podmínkách vězněných osob ve válečné zóně i předtím nespatřené záběry novinářů a dalších civilistů, kteří byli zabiti při útoku americké helikoptéry. Americká vláda odmítá vyšetřovat důvěryhodná obvinění z mučení a z dalších zločinů podle mezinárodního práva, navzdory drtivým důkazům, že k nim dochází. Přesto se rozhodla trestně stíhat Manninga, který se pokusil tyto důkazy o protizákonném jednání vlády odhalit.“

JULIAN ASSANGE: Zapomenutý kondom

Pomstě úřadů neunikl ani chlapík, jenž zveřejnění třeskutých informací umožnil. Australský vydavatel serveru WikiLeaks, který publikoval tajné dokumenty, jež upozorňují na porušování zákonů a lidských práv ze strany autorit - například právě ty od Bradleyho Manninga -, čelí dlouhodobé perzekuci a výhružkám politiků, že z tohoto „boje“ nevyvázne živ. Bývalý poradce kanadského premiéra Tom Flanagan si přál, aby na Juliana Paula Assange (43) byl spáchán letecký atentát, s tím, že „si zaslouží smrt“. Populární americká politička Sarah Palinová volá po tom, že „by měl být stíhán jako teroristé z Tálibánu či al-Káidy“. Prezidentský kandidát z minulých voleb Mike Huckabee se vyslovil jak pro smrt Assange, tak „toho zodpovědného za únik diplomatických depeší“ - skutek označil za velezradu a řekl, že „cokoli menšího než poprava by bylo příliš vlídným trestem“.

Jednou z nejdrsnějších, ale i nejúčinnějších metod boje proti dnešním „kacířům“ jsou kampaně založené na očerňování jejich charakteru. A tak je Snowden „zmatený špion, který už dostal svůj díl slávy“, Manning „zrádce stižený slavomamem, který má problémy se sexuální identitou“, no a Assange, ten je rovnou sexuální násilník.

Krátce po zveřejnění některých výbušných dokumentů na WikiLeaks v roce 2010 na něj totiž ve Švédsku, kde byl zrovna na semináři, podaly trestní oznámení kvůli údajnému znásilnění dvě ženy, které dříve pracovaly pro WikiLeaks. Na Assange byl vydán mezinárodní zatykač a měl být vydán do Švédska. On však prohlásil, že jde o vykonstruované obvinění a záminku, jak jej dostat, neboť ze Švédska je vydání do USA pravděpodobnější. Tomu, že jeho obavy nejsou až tak neopodstatněné a paranoidní, nasvědčuje třeba to, že Švédsko Assangovi odmítlo dát jasnou záruku, že jde pouze o vyšetření jeho deliktu a nebude vydán do USA, i to, že ze znásilnění se nakonec vyklubal takzvaný „překvapivý sex“, tedy bez použití kondomu, jehož použití je ve Švédsku při styku dvou do té doby neznámých lidí povinné. Za dva roky nebyl navíc Assange ani obžalován a úřady ve vyšetřování nijak nepokročily. Šéf WikiLeaks, který byl v Británii propuštěn na kauci, nakonec raději porušil její podmínky a kvůli obavám z toho, že skončí jako Bradley Manning, ne-li hůře, se ukryl na ekvádorskou ambasádu v Londýně, kde žije už dva roky. Jinými slovy je vlastně ve vězení, neboť sídlo ekvádorské ambasády nemůže opustit. Ironií osudu Assangovi - stejně jako Snowdenovi - nabídl přístřeší pouze „nedemokratický“ stát, jak je Ekvádor Západem označován.

Julian Assange už dva roky trčí na ekvádorské ambasádě.Julian Assange už dva roky trčí na ekvádorské ambasádě. | Profimedia.cz

Že jde v této kauze o nepohodlný server WikiLeaks, naznačila i reakce britského ministra zahraničí Williama Hagueho, který loni vyhrožoval ignorováním mezinárodního práva a útokem na velvyslanectví. Hague uvedl, že by Británie mohla využít zvláštní zákon, jímž by ekvádorskému velvyslanectví zrušila diplomatický status, aby mohlo být přepadeno policií. Prozatím je ale Assange stále „na svobodě“.

Jak říkal Otto

ZEN netvrdí, že jsou Edward Snowden, Chelsea Manningová a Julian Assange anděly seslanými na zem. Samozřejmě nevíme, jaká byla jejich skutečná motivace. Nejsou to třeba agenti placení „druhou stranou“? Je to možné, i když pravděpodobnější je, že jim prostě bylo špatně z toho, co věděli o praktikách systému, a chtěli se o to podělit s veřejností. Jedna věc je každopádně jasná: Zveřejnili důležité a velmi znepokojivé informace, o kterých má veřejnost právo vědět. A elity, které si za své vládce volíme ve jménu demokracie, individuálních svobod a lidských práv, s nimi zacházejí podobně jako kdysi římský Pilát s jedním židovským kverulantem. Veřejnost ale samozřejmě hlavně sama musí chtít informace, musí se postavit za své „kacíře“, kteří vynášejí na denní světlo, co mělo zůstat pěkně pod pokličkou.

V čase pojídání vanilkových rohlíčků a koukání na pohádky není špatné si připomenout, že onen mytický boj jedince proti systému se stále odehrává, demokracie nedemokracie. Jak totiž říkával Otto von Bismarck: „Kdo se nezajímá o politiku, o toho se zajímá politika.“