Družstevní financování je alternativní cestou k vlastnímu bydlení

Už jste si někdy vyzkoušeli souboje s bankovními úředníky při zřizování hypotéky? Měli jste při tom pocit, že byste potřebovali několik týdnů dovolené a vlastní sekretářku, aby byl bankovní úředník spokojen? A výsledek? Stálo Vás to spousty drahocenného času, který vám nikdo nevrátí, nezaplatí, neocení, nezhodnotí ani nevyčíslí a navíc Vám hypotéku nedali. Proč nedali? Třeba proto, že jste OSVČ, nebo jste pro banku příliš starý, příliš mladý, příliš neupravený, bez ručitele či ručitelky, bez strýčka s velkým domem, bez vysokého prokázaného příjmu, bez nablýskaných bot, s malým obchodním smyslem pro vyjednávání anebo s příliš malou byrokratickou trpělivostí?

Nejen od útrap se zřizováním hypotéky Vás může osvobodit nový trend na trhu s nemovitostmi, který spatřuje světlo světa i v ČR. Developeři se v současnosti totiž pokouší oprášit model družstevního financování nemovitostí a tím zpřístupnit možnost vlastního bydlení lidem, kteří mají dostatečný příjem pro koupi bytu, nicméně hypotéku z různých důvodů nedostanou. Tento trend je patrný u velkých developerů stejně jako i u těch menších. Například bytový projekt Rezidence Nová Michle, jehož stavba započala letos před prázdninami, v sobě snoubí moderní bydlení, atraktivní lokalitu v blízkosti pražského centra s plnou občanskou vybaveností a inovovaný princip družstevního financování. Rezidence Nová Michle je jedním z prvních projektů s takovým způsobem financováním, za kterým stojí zkušený český developer.

V případě této inovované koncepce družstevního financování lze nemovitost snadno převést do osobního vlastnictví, kdykoli nemovitost v plné výši doplatit bez penalizací a zároveň je tento způsob financování dostupný fyzickým osobám i firmám. Současně není nutné prokazovat výši příjmů a absolvovat složitou bankovní administrativu. Tímto způsobem lze pořídit nejen byt ale i prostor pro podnikání. „Spuštěním tohoto projektu reagujeme na současnou poptávku po vlastním bydlení. Zájemci byli dosud odkázáni na hypotéky bez fixních úrokových sazeb. Na ně pak dosáhli jen někteří. Například drobní živnostníci a vykonavatelé svobodných povolání neměli šanci hypotéku za rozumných podmínek získat. Podle prvních ohlasů vidíme obrovský potenciál družstevního bydlení,“ vysvětluje předseda družstva Rezidence Nová Michle, Tomáš Forejt.