Facebook v tichosti vyvinul cenzorský software, aby mohl do Číny

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg Zdroj: ctk

Akcie Facebooku
Facebook, burza
Facebook
facebook
Facebook
11
Fotogalerie

Americká internetová společnost Facebook v tichosti vyvinula cenzorský software, který by měl firmě pomoci vrátit se na čínský trh. S odvoláním na současné i bývalé zaměstnance podniku, kteří si nepřáli být jmenováni, o tom informoval list The New York Times (NYT).

Vývoj softwaru, který umožňuje blokovat zobrazování vybraných informací ve specifických geografických oblastech, podle listu podpořil generální ředitel Facebooku Mark Zuckerberg. Zdroje také uvedly, že Facebook nehodlá software sám využívat, pouze nabízet k využití jiným subjektům.

Facebook existenci softwaru nepotvrdil, ani nepopřel. "Zajímáme se o Čínu a věnujeme čas tomu, abychom o této zemi více věděli a lépe jí rozuměli," uvedla mluvčí Facebooku. "Ohledně přístupu k Číně jsme ale neučinili žádné rozhodnutí. Právě teď se zaměřujeme na pomoc čínským podnikům při expanzi na nové trhy mimo Čínu s využitím naší inzertní platformy," dodala mluvčí podle agentury Reuters.

Čína zakázala sociální síť Facebook v roce 2009 po krvavých nepokojích v Urumči v autonomní oblasti Sin-ťiang na severozápadě Číny. Opatření bylo součástí snahy zastavit šíření informací o těchto etnických nepokojích.