Facelift Peugeotu 301: Více elegance a moderní výbavy

Facelift Peugeotu 301

Facelift Peugeotu 301 Zdroj: Autorevue.cz

Facelift Peugeotu 301
Facelift Peugeotu 301
Facelift Peugeotu 301
Facelift Peugeotu 301
Facelift Peugeotu 301
8
Fotogalerie

Po nedávné modernizaci Citroënu C-Elysée byly první obrázky Peugetu 301 s novou tváří na spadnutí. Také lví sedan dostane více luxusních prvků, moderní multimediální rozhraní a novou automatickou převodovku. Více na: http://www.autorevue.cz/facelift-peugeotu-301-vice-elegance-a-moderni-vybavy

Dostupný sedan, který je na trhu od roku 2012, přichází s dobře známým designovým stylem Peugeotu, který se inspiruje například ve druhé generaci modelu 3008. „Vykousnuté“ přední světlomety spolu s výraznou čelní maskou dodaly vozu agresivnější vzezření. LED diody denního svícení v předním nárazníku jsou dnes již takřka povinným modernizačním prvkem. Na zadních partiích jsou patrné především nové svítilny, které taktéž odkazují na nejnovější modely Peugeotu. Nové jsou také tři odstíny laku: šedá Artense, šedá Moka a modrá Deep Blue.

Uvnitř nyní nalezneme sedmipalcový dotykový displej. Ten nabízí navigaci TomTom a zadní parkovací kameru. K dispozici je i možnost spárování se smartphonem. K tomu slouží buď služba MirrorLink, nebo specializovaný program AndroidAuto či Apple CarPlay. Nové jsou také materiály na palubní desce, stejně jako čalounění sedadel.

V nabídce nadále budou čtyři motory, dva zážehové a dva vznětové. Z těch benzinových bude možné vybírat mezi tříválcem 1.2 PureTech o výkonu 60 kW a maximálním točivém momentu 118 Nm a čtyřválcem 1.6 VTi s 85 kW a 150 N.m. Obě jednotky jsou atmosférické, žádné složité přeplňování tak u vozů zaměřujících se na odolnost nečekejte. Oba zážehové motory spolupracují s pětistupňovou manuální převodovkou. K větší šestnáctistovce si jako dříve lze připlatit za automatickou převodovku. Archaickou čtyřstupňovou verzi již těsně před faceliftem nahradila nová, šestistupňová skříň od japonského výrobce Aisin. S robotizovanými převodovkami se již nepočítá.

Pro zájemce o turbodiesely je tu motor 1.6 BlueHDi o výkonu 73 kW a maximálním točivém momentu 254 Nm. Slabší verze 1.6 HDi (68 kW a 230 N.m) na rozdíl od silnějšího bratra nedisponuje vstřikováním kapaliny AdBlue do výfuku a k dispozici bude jen pro vybrané trhy. Obě vznětové jednotky taktéž spoléhají na pětistupňový manuál.

Zajímavé je přizpůsobení vozu pro trhy severní Afriky či východní Evropy, na které Peugeot s Citroënem cílí. Pro některé země, kde jsou jízdní podmínky mimořádně náročné, může být vůz vybaven ochranným štítem pod motorem. Blatníky jsou vylisovány z materiálu, který má zvýšenou odolnost proti chladu, a jsou přichyceny 14 šrouby. Díky velkým rozměrům mají blatníky zajišťovat účinnou ochranu motorového prostoru před štěrkem. K dispozici je dvojité těsnění na dveřích pro ochranu proti prachu, vlhkosti a hluku. Do palubní desky je zabudována příčná vzpěra pro větší pevnost. Klakson tvoří membrána, namísto trubky, protože membrána lépe odolává vodě.

Peugeot 301 se stejně jako Citroën C-Elysée pro evropské trhy vyrábí ve španělském závodu Vigo, pro čínský trh vzniká ve Wu-chanu. V těchto továrnách už bylo vyrobeno na 360 000 exemplářů, což je o něco méně než v případě C-Elysée. Ten má na svém kontě asi 400 000 vyrobených kusů.