Falcon Heavy úspěšně vynesl elektromobil do kosmu. Jeden z nosičů se při návratu zřítil do moře

Start rakety Falcon Heavy

Start rakety Falcon Heavy Zdroj: Reuters

Start rakety Falcon Heavy
Start rakety Falcon Heavy
Start rakety Falcon Heavy
Start rakety Falcon Heavy
Start rakety Falcon Heavy
17
Fotogalerie

Nejvýkonnější raketa současnosti Falcon Heavy úspěšně odstartovala ve 21:45 středoevropského času. Dva ze tří nosičů se pak úspěšně vrátily na Zemi, centrální raketa s elektromobilem Tesla Roadster nyní letí na oběžnou dráhu kolem slunce. Třetí nosič při návratu minul přistávací plošinu a zřítil se do Atlanstkého oceánu. Za raketou stojí vesmírná společnost SpaceX amerického vizionáře Elona Muska.

Během letu se od rakety oddělily tři první stupně, dva z nich, které byly již dříve použity, kontrolovaně přistály na Mysu Canaveral. Zcela nový třetí stupeň měl přistát na plošině v Atlantickém oceánu, cíl však minul a zřítil se do moře. V nákladovém prostoru má Falcon Heavy elektromobil Tesla Roadster, který by měl obíhat na dráze kolem Slunce.

Navzdory této ztrátě vyjádřil zakladatel společnosti SpaceX ze čtvrtečního úspěšného startu rakety Falcon Heavy a bezproblémového přistání dvou zbylých stupňů nadšení. Sledovat simultánní přistávání stupňů na Mysu Canaveral bylo podle jeho slov asi nejvíce vzrušující věcí, jakou kdy viděl.

"Měl jsem před očima obrázek gigantické exploze na startovací ploše," popsal Musk své pocity před nakonec úspěšným startem rakety. "Naštěstí se to ale nestalo," řekl. "Bláznivé věci se stávají skutečností," dodal vizionář.

Podívejte se na záznam startu rakety Falcon Heavy:

Americká vesmírná společnost SpaceX vizionáře Elona Muska, která na floridském Mysu Canaveral připravovala start Falconu Heavy, získala pro uskutečnění mise tříhodinové letové okno. Původně měla raketa odstartovat v 19:30 středoevropského času, start byl ale několikrát posunut kvůli větru, ke startu došlo ve 21:45 středoevropského času.


Podívejte se na to nejlepší ze startu rakety SpaceX >>>


Odložení letu krátce před startem není podle leteckých expertů nic výjimečného, odpočet může zastavit letové středisko, nebo automaticky řídicí systém kvůli nesrovnalostem při vyhodnocování dat.

Start sedmdesát metrů vysokého a 1400 tun vážícího kolosu Falcon Heavy měl několikaleté zpoždění. Muskova raketa by mohla v budoucnu přepravovat více než 60 tun nákladu do Mezinárodní kosmické stanice (ISS). To je dvakrát tolik, kolik je zatím nejsilnější používaná raketa, Delta IV Heavy, schopna vynést na oběžnou dráhu. Musk by chtěl s raketou v budoucnu dopravit lidi na Měsíc a Mars.


Sleduje textový on-line serveru Živě >>>


Start vesmírného obra Falcon Heavy

„Během letu se od nosiče nejdříve oddělují pomocné stupně, které kontrolovaně přistanou na Mysu Canaveral. První stupeň centrální části rakety se oddělí později, jeho přistání je pak plánováno na plošině v Atlantickém oceánu,“ uvádí SpaceX ve své zprávě.

Na palubě druhého stupně rakety je Muskův osobní elektromobil Tesla Roadster s figurínou hvězdného muže Starmana na sedadle řidiče. Musk tím odkazuje na píseň Davida Bowieho „Space Oddity“.

Raketa vychází z upraveného nosiče Falcon 9, na rozdíl od něj má v prvním stupni trojnásobek motorů. Zásadní jsou také dva pomocné vzletové raketové stupně, takzvané boostery, které vznikly rovněž úpravou Falconu 9.

První start, který na místě sledovaly tisíce Američanů i zahraničních zvědavců, vyvolává pozornost nejen jako revoluční projekt, ale i jako vesmírná atrakce díky rudému Muskově automobilu. Ten letí vesmírem rychlostí až jedenáct kilometrů za sekundu, což je 39 600 kilometrů za hodinu, a dostane se až do vzdálenosti 400 milionů kilometrů od Země.

Elon Musk podle svých vyjádření již od mládí snil, že v Kalifornii vytvoří technologickou firmu pro raketový průmysl. Touhu po riskování měl zdědit po dědovi, který prováděl pilotní mise s červeným letadlem v Jihoafrické republice, dokud si při nezdařilém přistání nezlomil vaz. Čtyřicet let poté otevírá vnuk novou etapu cest do vesmíru.

Jak to mělo vypadat? Podívejte se na simulaci: