Filmová recenze: Finský Olli Mäki je nejmilejším boxerským snímkem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: www.screendaily.com

Novinka Nejšťastnější den v životě Olliho Mäkiho připomíná pozapomenutého skutečného finského boxera, který měl v srpnu 1962 šanci získat titul mistra světa. Ostatním boxerským dramatům se přesto vůbec nepodobá.

Zažité prvky žánru dokonce převrací tak důkladně, až se stala jemnou romancí o vztahu Olliho s jeho budoucí ženou Raijou. A to i přesto, že diváky čeká i úsměvný výlet k počátkům profesionálního boxu v zemi tisíce jezer a stydlivých chlapíků.

Olli je skromný, milý kluk z maloměsta, který si zrovna během tréninku na největší zápas své kariéry uvědomil, že se zamiloval. Jeho manažer, který pobyl dost dlouho v USA na to, aby bral vítězství a reklamu hodně vážně, z toho radost nemá. Olli nicméně dokazuje, že úspěch může definovat i něco jiného než výhry a porážky.

Celovečerní debutant Juho Kuosmanen svým snímkem oceněným v Cannes i na Evropských filmových cenách světu připomněl, že ve Finsku netočí jen Aki Kaurismäki.

S finskou ikonou jeho milý snímek sdílí nesentimentální, upřímnou lásku k obyčejným outsiderům i neokázalost. Olliho svět zobrazený v pohledné, záměrně zrnité černobílé, dobře navozující atmosféru šedesátých let, působí živě a realisticky. Jeho jemná komika spjatá s lehkou melancholií připomíná i kousky z československé nové vlny.

Nejen proto může Olli a jeho dilema ohledně očekávání okolí a vlastní definice štěstí být českému obecenstvu velmi blízké.

Nejšťastnější den v životěOlliho Mäkiho

(romance, Finsko/Švédsko/Německo, 92 minut)

Režie: Juho Kuosmanen
Hodnocení: 90 %