Filmová recenze: Moonlight je nejvíce oceňovaný americký film

Film Moonlight

Film Moonlight Zdroj: Aerofilms

Oscarový kandidát Moonlight s nejlepšími americkými recenzemi je obsahově nepřekvapivé, ale poeticky natočené melodrama.

 

V měsíčním světle vypadají černí kluci modře. Tak se jmenovala autobiografická divadelní hra, v níž se rodák z Miami Tarell Alvin McCraney vyrovnával se smrtí své drogově závislé matky na AIDS. Na jevišti se nikdy nehrála. Když ale přišla do ruky jinému černošskému umělci z Floridy a s krušným dětstvím, Barrymu Jenkinsovi, stala se základem jednoho z nejvýraznějších filmů loňska.

Na webu Metacritics sdružujícím převážně americké recenze se Moonlight těší nejlepšímu hodnocení nejen z aktuálních oscarových kandidátů, ale ze všech snímků loňského roku. Na kontě už má přes 160 ocenění a v neděli by měl přidat alespoň nějakého Oscara, neboť nominován je v osmi kategoriích včetně nejlepší film, režie a scénář.

Po měsíci předpremiér ve vybraných kinech se nyní Moonlight vydává do české distribuce, kde ale asi těžko naplní velká očekávání vzbuzená mimořádným domácím úspěchem.

Moonlight je snímek, jenž se trefil do současné nálady liberální části Ameriky. Po roce debat kolem nedostatku diverzity na sebe upozornil jako kvalitní dílo černošských tvůrců o černošské realitě, hlavní hrdina je k tomu gay. Jeho život zní vcelku stereotypně.

Malý Chiron vyrůstá v chudinské čtvrti Miami, jeho nezodpovědná matka na něj křičí, jeho největším kamarádem je drogový dealer. Sám chlapec je stydlivý, zranitelný a uzavřený, v pubertě trpí šikanou, ale později se z něj stane tvrdý dealer. Jenkins tyto události zpracovává jako rozvláčné melodrama i jako poetický osobní snímek, na své téma nebývale křehký, důstojný a nadějný.

Chironovo dospívání je působivě rozděleno do tří kapitol. V každé má jiný věk a tvář jiného herce. První dvě končí zradou, jež jeho život nasměruje špatným směrem. Poslední, nejněžnější, hledá odpuštění a smíření.

Nelehké zrání kluka, který byl vždy jiný, sleduje lyrická kamera Jamese Laxtona plná sytých barev jako eliptickou báseň. Vše, co nevidíme mezi kapitolami, tíží ještě víc než to, co vidíme v nich. Zvlášť když herecky dobře obsazené postavy působí občas načrtnutě a prostředí moc naaranžovaně.

Moonlight

(drama, USA, 111 minut)

Režie: Barry Jenkins
Hrají: Mahershala Ali, Janelle Monáe, Naomie Harrisová, André Holland
Hodnocení: 70 %


Recenze filmu Dukla 61 zde >>>


Kdo je Mahershala Ali: Senzace Oscarů poslední doby