Firmy se před veletrhem IFA pojistily proti plagiátorům

Novinky na veletrhu IFA

Novinky na veletrhu IFA Zdroj: reuters

V Berlíně odstartoval v pátek 52. ročník nejvýznamnějšího evropského veletrhu spotřební elektroniky IFA. Přehlídka, které se letos zúčastní 1439 vystavovatelů, se nese ve znamení takzvaných chytrých přístrojů. A to nejen telefonů či tabletů, ale stále častěji televizorů a přenosných počítačů.

Firmy se letos snaží předejít opakování loňského ponížení jihokorejského Samsungu. Při předešlém ročníku veletrhu IFA musel korejský koncern, kvůli rozhodnutí německého soudu, odstranit z výstavy tablet. Výrobci mobilních telefonů, počítačů a televizorů si u německých úřadů zaregistrovali rekordní počet práv a vzorů. Zaplatili rovněž za rekordní počet licencí a patentů konkurence, aby se vyhnuli vyšetřování svých zařízení kvůli porušování patentů konkurence.

Prezebtace PanasonicuPrezebtace Panasonicu | reuters

Patrným trendem je snaha produkty vizuálně rozlišit, aby nepřipomínaly konkurenci. O to se především snaží Samsung, jehož dřívější výrobky nápadně připomínaly americké rivaly od společnosti Apple. To už o nově uváděných model neplatí: Samsung se naopak snaží, aby jeho mobily a tablety připomínaly iPhony a iPady co nejméně.

Stánek Samsungu na veletrhu IFAStánek Samsungu na veletrhu IFA | reuters Veletrh, který loni přinesl uzavření kontraktů za 3,7 miliardy eur, se totiž koná pouhý týden po rozhodnutí kalifornského soudu. Ten usoudil, že Samsung porušil patenty Applu a musí zaplatit pokutu ve výši 1,05 miliardy dolarů. Přečin by mohl vést až k zákazu prodeje telefonů jihokorejské společnosti ve Spojených státech.

Velký zájem vzbudily nejmodernější 3D televizoryVelký zájem vzbudily nejmodernější 3D televizory | reuters

Mezi chytrými telefony na sebe strhl největší pozornost přístroj, který nebyl na IFA oficiálně vůbec vystaven. Samsung ho uvedl v předvečer veletrhu jako Ativ S(mart). Jde o první smartphone pro nový operační systém Windows 8. Ativ S je součástí celé řady přístrojů pro nový operační systém od Microsoftu, která bude zahrnovat tablet a notebooky s odnímatelnou obrazovkou, z níž se stane tablet.

Podobný produkt - ve snaze vymezit se proti Applu – chystá Sony pod názvem Vaio Duo 11. Připravují se i tablety s Microsoftem, na předvánoční trh s nimi chtějí vyrazit Sony, Toshiba nebo Asus. Vybaven jím bude první vlastní tablet od Microsoftu nazvaný Surface.

Expozice Jihokorejců dostal do středu zájmu také produkty Galaxy Camera a Note II. První je digitálním šestnáctimexapixelovým fotoaparátem s platformou Android a připojením na Wi-Fi a 3G, druhý pokračovatelem úspěšného chytrého telefonu Galaxy Note.