Fotogalerie: Špičková akrobacie a historická letadla na letišti v Roudnici

North American T-28 Trojan

North American T-28 Trojan Zdroj: Jiří Vítek

North American T-28 Trojan
North American T-28 Trojan
North American T-6 Texan
North American P-51 Mustang
Lisunov Li-2
41
Fotogalerie

Americký bombardér B-25 Mitchell, sovětská stíhačka Jak-11, československý cvičný letoun L-29 Delfín a mnoho dalších bylo k vidění na největším českém leteckém dni věnovaném historickým letadlům.

Memorial Air Show 2017 o víkendu 24. a 25. června nehostila jen historické letouny. Jedním ze zlatých hřebů odpoledne bylo vystoupení Martina Šonky, několikanásobného mistra ČR, mistra Evropy a vicemistra světa v letecké akrobacii. Jeho speciál Extra 330 doslova popíral fyzikální zákony a při nízkých průletech nad plochou Roudnického letiště nebo zdánlivě neřízených pádech po ocase letadla se divákům tajil dech. Šonka je zároveň jedním z favoritů letecké série Red Bull Air Race, kde momentálně drží druhé místo.

Akrobatická vystoupení neležela jen na bedrech českého mistra. Návštěvníci letecké show ocenili potleskem také elegantní vystoupení bezmotorového větroně L-23 Blaník, trojici historických dvojplošníků Bücker Bü-131 Jungmann a samozřejmě také skupinu Flying Bulls létající s tuzemskými Zlíny Z-50. Výstup parašutisty z kabiny větroně Let L-13 Blaník a jeho následný seskok z křídla neměl obdoby nejen v rámci České republiky.

Historickou perlou leteckého dne byl americký střední bombardér North American B-25 Mitchell v leskle chromované úpravě působící během války v Evropě i v Pacifiku. Zasloužený zájem vzbudily také menší stroje z východní i západní fronty. Ať už šlo o americké námořní letouny North American T-6 Texan a T-28 Trojan nebo stíhací P-51 Mustang nebo sovětské Jak-9 a Jak-11.

North American B-25 Mitchell - pumovniceNorth American B-25 Mitchell - pumovnice|Jiří Vítek

Na své si přišli také fanoušci dopravních letadel. Nezpochybnitelnou hvězdou bylo sovětské dopravní letadlo Lisunov Li-2 v barvách maďarského dopravce Malev, v němž bylo možné se také proletět. Modernější stroje zastupovalo linkové ATR-72 Českých aerolinií nebo armádní transportní CASA C-295M.

Memorial Air Show na letišti v Roudnici nad Labem nedaleko Prahy hostí historická letadla z celého světa každé dva roky. Letos byly k vidění stroje z USA, Švýcarska, Maďarska, Francie, Ruska, České republiky a dalších zemí. Akci navštívilo během víkendu kolem 40 000 lidí.