Francouzský skiareál nabízí už 20 let celoroční lyžování

Francouzský skiareál Noeux-les-Mines

Francouzský skiareál Noeux-les-Mines Zdroj: Profimedia.cz

Na syntetickém sněhu až 600 kilometrů od hor si můžete po celý rok zalyžovat v Noeux-les-Mines na severu Francie. Tento skiareál je přitom v Evropě jedinečný. Nejníže položenému lyžařskému středisku ve Francii, které leží v nadmořské výšce 129 metrů, je letos 20 let. Ke svému provozu nepotřebuje jedinou sněhovou vločku a lyžařům nabízí v zimě i v létě tři dráhy.

„Je to jako v horách, jenom když upadnu, není mi zima!“ vykřikuje desetiletý Alexandre v červené kombinéze a helmě, když sjel zelenou dráhu dlouhou 320 metrů.

Díky syntetickému koberci, který je neustále zavlažován rozprašovači, má lyžař pocit, jako by ujížděl po sněhu.

Francouzský skiareál Noeux-les-MinesFrancouzský skiareál Noeux-les-Mines | Profimedia.cz

„Máte dojem, že jedete po čerstvém sněhu, protože sjíždíte trošku méně rychle a vaše pohyby musejí být důraznější. Když se naučíte jezdit po tomto koberci, jste dokonale připraven do hor,“ ujišťuje ředitel areálu Christophe Delos.

„Dopad je tady poněkud tvrdší, je třeba dávat pozor,“ varovala Virginie, která právě upadla.

Vedle modré a zelené dráhy je červená s 21 pahorky. Kromě toho tam jsou tři můstky, jeden převis a dokonce i U rampa pro nejodvážnější lyžaře a snowboardisty.

Francouzský skiareál Noeux-les-MinesFrancouzský skiareál Noeux-les-Mines | Profimedia.cz

„Anglická federace tu dokonce pořádala dva roky po sobě národní mistrovství lyžování ve volném stylu,“ chlubí se Delos.

Na skiareál otevřený v roce 1996 je hrdý celý region. Každoročně sem přijíždí na 15.000 milovníků zimního sportu, především z okolí, ale také z Belgie, Nizozemska a Británie či z pařížské oblasti. Metropoli od obce o 12.500 obyvatelích dělí jen dvě hodiny jízdy autem.

„Ačkoli je středisko otevřené celý rok, nejvíce návštěvníků sem jezdí v zimě, protože lidé v tomto období spíše myslí na lyže,“ říká s úsměvem Delos.

Francouzský skiareál Noeux-les-MinesFrancouzský skiareál Noeux-les-Mines | Profimedia.cz

Lokalita o 10.000 metrech čtverečních, která nabízí i kurzy lyžování, nabízí podobné služby jako zimní střediska La Clusaz anebo L'Alpe d'Huez ve francouzských Alpách. Ceny tu jsou mírné: hodina lyžování včetně zapůjčení výbavy přijde na pět až osm eur (135 až 216 Kč).

„Naše středisko má i sociální roli. Naším cílem samozřejmě není konkurovat Val d'Isère, ale umožnit mladým nebo těm, kdo nemají dost peněz, aby měli přístup k často nedostupnému sportování,“ vysvětluje Thierry Tassez, který odpovídá za údržbu střediska.

Francouzský skiareál Noeux-les-MinesFrancouzský skiareál Noeux-les-Mines | Profimedia.cz

„Středisko musí být považováno za skutečnou službu veřejnosti a turistickou atrakci,“ dodává. Nápad se zrodil po uzavření posledního uhelného dolu v roce 1968. Kdysi slavná hornická obec tak obrátila stránku ve svých dějinách.

Tassez zdůrazňuje, že severní poloha dává lokalitě příznivé meteorologické podmínky. „Když napadne sníh, může se dokonce lyžovat i mimo lyžařské dráhy,“ říká.