Futurama Business Park je první stavba v ČR s certifikací BREEAM

Kancelářský projekt Futurama Business Park v pražském Karlíně je první stavbou v České republice, jež úspěšně získala mezinárodní certifikaci BREEAM. Tato v Evropě respektovaná metodika potvrzuje ohleduplnost stavby k životnímu prostředí během výstavby, ale i uživatelsky příznivé pracovní prostředí.

Po komplexní analýze budovy Futurama Business Park získal developer projektu Erste Group Immorent ČR s.r.o. mezinárodní certifikaci BREEAM. Tento systém hodnocení komplexně posuzuje projekt z hlediska ekologicky šetrné výstavby, spotřeby energií, znečišťování při provozu budovy, využití daného území, použitých materiálů a dalších environmentálních aspektů. „Jde o velice propracovaný systém hodnocení budov, který zkoumá, zda je certifikovaná budova nejen šetrná k životnímu prostředí, ale zároveň zda i uživatelům nabízí příznivé pracovní prostředí. Někteří mezinárodní klienti požadují certifikaci BREEAM jako podmínku pronájmu budovy, ve Velké Británii je hodnocení BREEAM Good dokonce v některých krajích požadováno k vydání stavebního povolení. V dnešní době je certifikace BREEAM jednoznačně konkurenční výhodou, ať už při prodeji nebo pronájmu budovy,“ objasňuje Ing. Martin Ďuriš z certifikační společnosti PBA International Prague spol. s r.o.

„Při výstavbě kancelářských budov se dnes ve světě sleduje trend trvale udržitelného rozvoje. Znamená vyšší důraz na energetickou efektivitu budovy, ale také kvalitu celého konceptu projektu - přístupu k tvorbě pracovního prostředí a ekologicky šetrného provozu budov. Součástí certifikace systémem BREEAM je posouzení, zda jsou budova i její provoz energeticky úsporné. Často sledované hledisko spotřeby energií je jen dílčí, i když ne bezvýznamnou částí komplexního hodnocení. Celosvětový vývoj kancelářských budov bude podle mne i nadále sledovat snahu o minimalizaci provozních nákladů, jak z hlediska úspory nákladů, tak z hlediska dosažené kvality pracovního prostředí,“ říká Ing. Martin Malý ze společnosti Erste Group Immorent ČR. BREEAM je metodicky komplexní certifikační systém s dlouholetým vývojem a důkladným sběrem údajů o certifikovaných budovách.

Z toho vyplývá jeho výjimečnost, kterou je mimo jiné nejrozsáhlejší databáze zelených budov v Evropě. Certifikace udělená kancelářskému projektu Futurama potvrzuje jak kvalitu návrhu, tak jeho samotné realizace. Futurama Business Park je vůbec prvním takto certifikovaným office parkem v České republice.