Futuristické sídlo Apple bude dražší než nový komplex World Trade Center

Jablečný komplex by měl být hotový v roce 2016 (Foto: Apple, samospráva Cupertino)

Jablečný komplex by měl být hotový v roce 2016 (Foto: Apple, samospráva Cupertino) Zdroj: Apple

ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
7
Fotogalerie
Apple plánuje stavbu svého sídla velkolepě. Budova obklopená stovkami stromů s ​​podzemními ulicemi a parkovišti má připomínat futuristickou vesmírnou loď. Nové ústředí společnost plánuje jako kruhovou budovu s oblými okny. Bude to taková malá loď, říkal o stavbě zesnulý zakladatel Steve Jobs.

Rozmáchlý projekt nešokuje jen svým kosmickým vzhledem, astronomická je i cena. Odhadem by se Apple měl vejít do pěti miliard dolarů, zhruba sta miliard korun. Konkrétní sumu však podle časopisu Business Week nechce nikdo z firmy vyslovit, ani komentovat.

Z odhadu nákladů bude nové sídlo Apple dražší než nový komplex World Trade Center v New Yorku, který vzniká na místě budov zničených teroristy v září 2001. Kancelářská plocha v novém sídle Apple podle propočtů bude třikrát tak drahá jako srovnatelné kancelářské prostory na nejlepších adresách, odhaduje Business Week

Obrovská cena stavby je částečně způsobena i vysokými nároky na pracovní výbavu zaměstnanců a technologie. Další mimořádné náklady si vyžádají nové silnice a podzemní parkoviště. Finančně zanedbatelná není ani výsadba tisíců stromů vně i uvnitř nového administrativního prstence.

Více než 12 tisíc zaměstnanců Apple se do nových kanceláří těší, ale stavba se oddaluje. Aktuálně bylo zahájení výstavby odloženo na letošní léto a Apple očekává, že stavbu dokončí v roce 2016. S odklady stavby rostou i odhadované náklady. První projekt totiž počítal s investicí maximálně tří miliard dolarů.