Google nabídl EU bezprecedentní ústupek, upraví svůj vyhledávač

Google News

Google News Zdroj: profimedia.cz

Kvůli urovnání sporu s Evropskou unií sáhl Google k dosud nemyslitelnému kroku. Internetový gigant ve svém smírném návrhu nabízí drobné změny ve vzhledu svého internetového vyhledávače, které mají rozptýlit obavy Bruselu z omezování konkurence.

Po měsících vyjednávání předložil Google minulý týden Evropské komisi svůj finální návrh, následovat bude jeho testování a konkurenti Googlu se během něj budou moci vyjádřit k tomu, zda mají změny předpokládaný účinek. Další podrobnosti Google neprozradil.

Zdroj deníku The Wall Street Journal ale tvrdí, že testovaní poběží po pět let, Google bude po celou dobu pod dohledem nezávislého kontrolora. Kvůli ústupkům se vyhledávač Googlu v Evropě dočká mírně odlišného vzhledu od zbytku světa. Vyhoví tak stížnostem, které tvrdí, že Google ve výsledcích vyhledávání upřednostňuje své vlastní služby a stránky před ostatními internetovými stránkami. V budoucnu bude muset vyhledávač výsledky spojené s Googlem výrazně graficky oddělit od zbytku nalezených webů.

Návrh vyrovnání naopak nijak nezasáhne do ceněného vyhledávacího algoritmu Google. Až na vlastní weby Googlu by se tak evropští uživatelé měli dočkat stejných výsledků vyhledávání jako jinde na světě. Firma ale navíc souhlasila s tím, že když na prominentním místě v rámci výsledků hledání zobrazí svou službu, dočká se stejného zvýraznění podobná služba přinejmenším tří konkurentů.

Díky tomu, že Google přišel s vlastním návrhem už v průběhu evropského vyšetřování, se zřejmě vyhne osudu Microsoftu. Ten se před několika lety odmítl s EU dohodnout a dostal pokutu dosahující několika miliard dolarů za to, jak zákazníkům nabízel svůj internetový prohlížeč Explorer. Protože Brusel nedospěje ke konečnému verdiktu ohledně toho, zda Google narušil hospodářkou soutěž, bude mít internetová firma lepší výchozí pozici v řade soudních sporů, v nichž jej soukromé firmy viní z podobných přečinů jako evropští úředníci.

Nyní předložený návrh vyrovnání se nijak nedotýká stížností rivalů Googlu, že po převzetí Motoroly odmítá nabízet licence jejích patentů konkurenci. Googlu navíc v EU zřejmě hrozí další vyšetřování. Jak uvedl evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia, úředníci uvažují o zahájení prověrky mobilního operačního systému Android. Konkurenti Googlu včetně Microsoftu si totiž u EU stěžují, že firma nutí výrobce telefonů s Androidem, aby zákazníkům s operačním systémem dodali i balíček aplikací od Googlu. Microsoft by tak díky své stížnosti mohl dosáhnout toho, že jeho rivala potká podobný trest, kterému sám před časem čelil.