Google představil vlastní notebook s dotykovým displejem

Google oficiálně představil první notebook s displejem s extrémně vysokým rozlišením i podporou dotyku, který pohání operační systém Chrome. V USA se nový Chromebook Pixel už prodává.

Google již dávno není pouze internetovou společností zabývající se vývojem softwaru, ale začíná se ve velkém zajímat i o vývoj a prodej vlastního hardware. Má nejen úspěšný operační systém pro mobilní zařízení (Android), ale snaží se i o vývoj Chrome OS, což je cloudový desktopový operační systém tvořící hlavně internetový prohlížeč, ve kterém běží i všechny aplikace.

A právě pro Chrome OS se Google snaží prosadit speciální typ jednoduchých a levných notebooků – Chromebooků, o jejichž vývoj se starali nejen ostatní výrobci jako Samsung, HP nebo Lenovo, ale nyní také sám Google. Google to s hardwarem myslí opravdu vážně, v mobilní oblasti již představil velmi dobře přijatou řadu Nexus. A teď sám vstupuje i mezi Chromebooky. Luxusním modelem s atraktivní výbavou, ale i docela vysokou cenou.

Google Chromebook Pixel je třináctipalcový (přesněji 12,85“) notebook, který má displej s poměrem stran 3:2 a rozlišením 2 560 × 1 700 bodů. Hustota pixelů dosahuje na 239 ppi, tedy podobně jako u displejů MacBooku Pro Retina. Na displeji se navíc nachází i dotyková vrstva spolu s chránícím Gorilla Glass, takže lze prohlížeč a aplikace ovládat pouze prsty. Dotykový povrch podporuje multitouch, takže lze využít i různá gesta pro přiblížení, swipe a další.

Uvnitř Chromebooku Pixel se nachází dvoujádrový procesor Intel Core i5 na frekvenci 1,8 GHz, který obsahuje integrovaný grafický čip Intel HD 4000. Pravděpodobně jde o 22nm model Core i5-3427U (Turbo až 2,8 GHz, TDP 17 W). Operační paměť má kapacitu pouze 4 GB, ale vzhledem k velmi úspornému operačnímu systému Chrome OS bude většina kapacity vyhrazena především pro webové stránky a aplikace. Systém Chrome OS je samozřejmě předinstalovaný na rychlé SSD disky s kapacitou 32 GB nebo 64 GB (LTE verze), přičemž kapacitu lze dále rozšířit pomocí SD karty.

Hliníkové šasi i podsvícená klávesnice

Google si dal s Chromebookem Pixel skutečně záležet, celé šasi je vyrobeno z hliníku, touchpad má povrch ze skla a klávesnice je podsvícená pro pohodlnou práci v noci.

Rozměry Chromebooku Pixel jsou 29,7 × 22,4 × 1,6 cm, je tedy poměrně tlustý. Hmotnost je 1,52 kg. Interní baterie s kapacitou 59 WHr by měla Chromebook Pixel udržet v provozu kolem 4 až 5 hodin, což není mnoho, ale musíme brát v úvahu výkonný procesor i vysoké rozlišení displeje.

Google Chromebook Pixel rozhodně není žádný levný Chromebook, kterých jsme již několik viděli. Google v tomto případě vsadil na kvalitní komponenty i design. Ironií je, že Apple a Google ve svých noteboocích používají displeje s takto vysokým rozlišením, zatímco ostatní výrobci nám stále předhazují nízké rozlišení 1 366 × 768 bodů nebo maximálně Full HD.

Google stanovil cenu za základní 32GB Chromebook bez LTE na 1 299 dolarů, což je v přepočtu na naše podmínky kolem 30 tisíc korun. Vzhledem k tomu, že nejnižší třináctipalcový model MacBooku Pro s Retinou, 128GB SSD, výkonnějším procesorem a plnohodnotným operačním systémem s obrovským počtem aplikací stojí od 39 tisíc korun, jde o velmi vysokou cenu.

Více na Živě.cz