Heslo vítězů: vždy připraven!

Hasiči ze Strakonic zvítězili v semifinálovém kole ankety Sedmičky Hrdina roku 2010.

„Vždycky, když Petr s Honzou někam vyjedou, tak se něco semele,“ říkají o profesionálních hasičích Petru Waldmannovi a Janu Vondrysovi jejich nejbližší. A začínají je podezírat, že karamboly na silnicích přitahují. V poměrně krátké době se totiž nachomýtli hned ke třem. Třeba v Rakousku cestou z dovolené, když jel Petr Waldmann požádat o ruku své přítelkyně, nebo nedaleko Jílového u Prahy. Ke všem dopravním nehodám přijeli jako první, vždy ale měly tragické následky.
To, že jsou profíci, jim nestačí. Prakticky nerozeznávají, kdy jsou v práci a kdy mají volno. Jsou anděly strážnými na plný úvazek. „Je to krásné povolání. Hrozně nás baví. Pro nás to jsou i volnočasové aktivity. Dělat předváděčky a ukázky pro děti je zábava, tím odpočíváme,“ tvrdí Waldmann.
Svůj dosavadní životopis by si mohli psát přes kopírák. Dobrovolný hasič jako splněný dětský sen, studia a rovnýma nohama do uniformy. Nic jiného nezkoušeli. I když neměli doma ani v okolí žádný vzor, k hasičům je něco přitahovalo. „Možná, že to bylo spojení sportu a techniky, později i soudržnost a pocit zodpovědnosti,“ popisuje Jan Vondrys.
Z dětství má v sobě zafixováné: vždy připraven. „Ve vlastním autě vozím zásobu věcí, díky kterým můžu pomoct kdykoliv. Svým hasičákem jsem likvidoval i hořící kamion,“ říká. Služby nabídl také v píseckém hotelu, kam si původně vyjel jen na večeři a kde hořelo v podkroví. „Hrozilo rozšíření ohně na sousední budovu, tak jsem si dal ručník přes ústa a práškovými hasičáky oheň uhasil,“ vzpomíná. Do ničeho ale nejde bezhlavě. „Když uznám, že sám na něco nestačím, poskytnu lidem aspoň psychickou pomoc. Ta je při neštěstích taky důležitá,“ zdůrazňuje.

Mít po boku chlapa

Je skvělé mít vedle sebe někoho, kdo si umí v každé situaci poradit. Na tom se shodují obě partnerky hasičů. „U mě je to pocit jistoty a bezpečí, že když se něco stane, nebudu v tom sama,“ říká Honzova přítelkyně Jaroslava Menčíková. Nevadí jí, že kamarádi a zásahy mívají dost často přednost. „S tím jsem si ho už našla. Nedávám mu na vybranou: buď já, nebo kamarádi. To by byla hloupost. Být hasičem je poslání,“ dodává. Manželkou do nepohody je i Jiřina Waldmannová. Kdykoliv zazvoní telefon, na nic se neptá a rovnou jde připravit šaty, jídlo a mezi dveřmi ještě podává klíče od auta a mobil.

Výsledky krajského kola

Petr Waldmann a Jan Vondrys - 641 hlasů
Josef Cepák - 567 hlasů
Martin Hotový - 36 hlasů