Hodně peněz nás stojí sběrači, říká bylinářka

Výroba sirupů

Výroba sirupů Zdroj: archiv E15

Výroba sirupů
Výroba sirupů
Výroba sirupů
Bylinky jsou v uzenářské praxi důležité, dodávají klobáskám specifické chutě.
..
9
Fotogalerie

Typickou farmou na samotě u lesa, která zaznamenala úspěch s bylinkami a přírodními sirupy, je rodinný podnik Sedmikráska z Vysočiny. Hana Urbánková dělala z bylinek posbíraných v přírodě kolem Sněžného na Vysočině přípravky pro své příbuzné. Před čtyřmi roky se z koníčku stal základ pro rodinný podnik. 

Firma Sedmikráska předloni vyráběla 1200 lahví bylinných sirupů měsíčně, loni vzrostla výroba na dva tisíce. Jde o nápoje na bázi bezinky, zázvoru či jírovce. K tomu Sedmikráska nabízí přes 70 druhů bylinných čajů. Jde o typický příklad malé venkovské bylinkové farmy. Rodina žije na samotě v údolí řeky Fryšávky, se sběrem bylinek pomáhá pět dětí a manžel rozváží zboží do obchodů se zdravou výživou v Česku a na Slovensku.

„Nabízeli jsme sirupy na farmářských trzích. Tam jsme měli větší výnos, protože jsme prodávali za maloobchodní cenu. Teď už ale trhy moc nestíháme,“ říká Hana Urbánková. „Dodáváme nyní hlavně do obchodů zdravé výživy – za velkoobchodní ceny. Prodejci si k tomu připočtou marži podle svého. Někdo třeba 30 procent, někdo 100 procent,“ uvádí podnikatelka.

Velké náklady má firma na samotný sběr bylinek. „Ten už nezvládáme sami jen v rámci rodiny. Přes léto musíme najímat brigádníky. Něco málo bylinek pěstujeme na vlastní zahradě, většinu ale sbíráme ve volné přírodě. U nás na Vysočině je zatím ještě pořád dost čistá na to, abychom si to mohli dovolit,“ uvádí Hana Urbánková. Vedle nájmu sběračů patří mezi hlavní náklady firmy rozvoz zboží do obchodů.

Každý bylinný výrobek musí do prodeje schválit Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Přesná kritéria platí také pro značení sirupů. „Právě teď předěláváme všechny etikety, abychom vyhověli požadavkům evropských směrnic,“ ilustruje Hana Urbánková. „Jsou bylinky, o nichž už stovky let víme, že jsou zdravé, ale přesto je někdy těžké sladit tradiční receptury s předpisy,“ upozorňuje podnikatelka.