Hraní ve filmu? Čekáme, až přestane hučet cirkulárka nebo štěkat pes

Seriálový sprosťák Leoš Noha líčí roli v Okresním přeboru. Lidé na ulici mu opakují jeho hlášky.

Adolf „Áďa“ Větvička, zdravotník a sukničkář, který nechodí pro sprosťárnu daleko. V televizním seriálu z fotbalového prostředí Okresní přebor úžasně ráčkujícího Áďu ztvárnil původem ústecký herec Leoš Noha.

Od roku 1992 pracoval v Činoherním studiu v Ústí nad Labem jako osvětlovač a později i jako herec. Dnes působí v pražském Divadle Na Zábradlí.

„Doktoj“ Áďa Větvička, kterého hrajete v Okresním přeboru, neumí říkat „r“, vy ano?

Odpověď je nasnadě. No, kurva. Pajdon.

Které slovo s „r“ máte nejraději?

Herečka Pavla Beretová mi ve filmu Okresní přebor v takové láskyplné chvíli povídá: „Chceš prcat?“ A já jako Áďa Větvička odpovídám: „Nevím.“ Tak Bůh ví, jak to je. Mám nejraději nadávku, která v seriálu nakonec není a kterou jsem počastoval doktora protihráčů: „Stajej se vo ty svoje mjzáky, ty knedliku jeden vymjdanej.“

Kdo si vymínil, že budete v seriálu (filmu) ráčkovat?

Chtěl to režisér Honza Prušinovský. Nejdřív jsem měl ráčkovat jako zesnulý exprezident Havel, ale pak napadlo Mariku Procházkovou, co hraje manželku Jardy Kužela (pozn. red. herec David Novotný), tohle pěkné ráčkování.

Díky seriálovému „r“ prý zažíváte zajímavé historky?

Prozraďte nějakou. Občas na mě někdo v metru vybafne: „Jako hjob“ nebo ,,Pjekéjní situace“ či ,,Stjeda, je ho tam tjeba.“

V Okresním přeboru na vás ženské letí jako vosy na bonbon, máte to tak i v reálném životě? A jakým typům dáváte přednost, kterým zkrátka neodoláte?

V reálu to tak jednoduché jako Áďa nemám a možná to bude tím, že se o to ani nesnažím. Áďa tvrdí, že se ženskými je to tak – daj, nebo nedaj (pozn. red. myšleno dar). Ženy mám rád. U mě vítězí baroko.

V seriálu hrajete veterináře, jaký vztah máte ke zvířatům? Máte nějaké doma a dokázal byste ošetřit třeba zraněnou packu?

Zvířata mám rád taky a nejvíc asi psy. Dokonce jednu psí babičku mám doma. Párkrát jsem ji ošetřoval, ale veterinář už ze mě asi nebude. Už jsem na to starej.

Jak se může osvětlovač ze severu Čech stát vyhledávaným pražským hercem, který se dostal do známého Divadla Na Zábradlí?

Nechci, aby to vyznělo nějak namistrovaně, ale nějaký talent asi mít budu. A měl jsem i dost velké štěstí. Herectví se nedá naučit, jen vybrousit. A Na Zábradlí je Na Zábradlí.

Jak jste se do tohoto divadla dostal? Vím, že nejdříve jste jen hostoval.

Celkem jednoduše. Měl jsem za sebou asi třináct sezon v Činoheráku v Ústí a dostal jsem nabídku od Jiřího Pokorného, který se mnou kdysi pracoval v Činoherním studiu a taky od dramaturgyně Ivany Slámové ze „Zábradlí“. Dlouho jsem zvažoval, jestli Ústí nebo Praha, ale nakonec zvítězila změna.

Hrál jste v několika úspěšných filmech Alois Nebel, František je děvkař a v neposlední řadě v Okresním přeboru. Na které natáčení vzpomínáte nejraději?

Rád vzpomínám na svůj první velký film Mistři, ale největší legrace byla jednoznačně u Okresního přeboru. Točím rád a každé natáčení je jiné, ale v podstatě je to hlavně čekání.

Na co?

Až půjdete na řadu a natočíte svůj obraz, až přestane štěkat pes nebo hučet cirkulárka. Filmové hraní, to je hlavně čekání.

Spousta diváků si vás oblíbila i v roli baviče v takzvané Stand Up Comedy, při které vede komik monolog před publikem, na HBO v pořadu Na stojáka. Jak jste se k tomu dostal?

Na stojáka mě pozval režisér Zdeněk Týc, se kterým jsem se potkal při natáčení filmu El Paso. Je tam spousta pěkných skečů, ale já mám rád dopis KSČM Tomáše Matonohy. Ten, kdo si Stand Up někdy zkusil, ví, že to není nic lehkého.

A co blbá blondýna nebo třeba Ruda?

Unešenej z nich nejsem, myslím si, že jsem stokrát lepší.

To věřím. S Petrem Čtvrtníčkem vystupujete v kapele Buzerant, kde zpíváte předělávky od Nedvědů. Mohl byste zapět alespoň úryvek?

Ano, máme s Péťou kapelu a zpíváme nejen Nedvědy, ale spoustu jiných známých předělaných písní. Například „Hnědá je silnice, když roztaje sníh, hnědý maj nebe v Lovosicích. Po hnědý vracím se vždycky domů. Hnědý jsou kluci bez kondomů.“ Tak co, poznali jste Hejmovu „Modrou“?

Mimochodem, kdo vymyslel název Buzerant a proč? A jak vnímáte vztahy stejného pohlaví?

Vymysleli jsme to s Péťou společně a Petr mě pak esemeskou učinil zpěvákem a lídrem skupiny se jménem CBL neboli Centrální Buzna Lidstva. Vztahy stejného pohlaví vnímám jako každé jiné, přeji všem lásku, štěstí, zdraví, bez ohledu na pohlaví.

Několik let žijete v Praze, považujete se už teda za Středočecha, nebo spíš Severočecha?

Podle občanského průkazu jsem Pražák, ale narodil jsem se v Ústí nad Labem. Tudíž jsem Severočech. Miluji Aussig (pozn. red. Ústí), mám tu byt a jezdím sem, jak jen to jde.

Všímáte si, co se za dobu, co jste pryč ze severu, v Ústí změnilo k lepšímu?

Mrzí mě, že v poslední době slyším o Ústí hlavně v souvislosti s korupcí. Máme asi nejdražší park v republice, ale to mi nemůže pohled na Ústí zkazit. Mám tu rodinu, kamarády a Činoherní studio. Zdravím všechny v Ústí a moje milé zvlášť.

LEOŠ NOHA

• Herec Leoš Noha se narodil 4. května 1968 v Ústí nad Labem.
• Je vyučeným mechanikem elektronických zařízení.
• Od roku 1992 působil v Činoherním studiu v Ústí nad Labem jako osvětlovač.
• Nyní účinkuje v Divadle Na Zábradlí.
• Velkou filmovou příležitost dostal v českém filmu Mistři (2004) a Protektor (2009).
• Jehou oblíbenou rolí je zdravotník a sukničkář Adolf „Áďa“ Větvička z filmu i seriálu Okresní přebor.