ING prodá většinu své realitní divize za zhruba jednu mld USD

Nizozemská banka ING NV se dohodla na prodeji velké části své realitní divize ING Real Estate Investment Management společnosti CB Richard Ellis Group Inc. za zhruba jednu miliardu USD (18 miliard Kč). CB Richard Ellis dohodou více než zdvojnásobí svůj majetek a ING získá další peníze na splacení státní pomoci.

CB Richard Ellis Group, která patří mezi největší světové poskytovatele realitních služeb, koupí aktivity realitní divize ING v Evropě a Asii a americkou pobočku Clarion Real Estate Securities. Akvizice zvýší hodnotu majetku firmy z 37,6 miliardy USD na konci roku 2010 o 60 miliard USD. Akvizice má podle generálního ředitele ING Jana Hommena pomoci bance omezit napojení na realitní trh a posílit její kapitálovou pozici. Banka rovněž získá další peníze na splacení státní pomoci. ING musí ještě splatit pět miliard eur, napsaly agentury AP a Reuters.

ING Real Estate je mezinárodní realitní společnost, která působí v oblastech investičního managementu, developmentu a financování. Na českém trhu nemovitostí působí od roku 1990. Mezi nejznámější projekty ING Real Estate v České republice patří bytový komplex De Gaulle, Tančící dům, nákupní a administrativní centrum Zlatý Anděl či residenční projekt Villa Bianca.