Investovat do vína se vyplatí i v Česku. Zhodnocení převyšuje 10 procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Belmanet, s.r.o

ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
5
Fotogalerie

Investice do kvalitního vína znamená vysokou pravděpodobnost slušného zhodnocení už i v České republice. Zhodnocení se obvykle pohybuje mezi 10 až 15 procenty. Z bílých odrůd je pro investici vhodné např. veltlínské zelené a rulandské šedé, z červených frankovka. 

Jedná se sice o řádově nižší výdělky než v zahraničí, kde je tradice investování do vína mnohem bohatší, přesto lze při správném postupu víno zhodnotit při nízkém riziku.

Nákup ještě v sudu se vyplatí. Vstupní investice však činí desítky tisíc eur

V západní Evropě je systém nákupu investičních vín díky dlouholeté tradici již ustálený a má své jasné postupy. Investoři a obchodníci nejčastěji nakupují víno tzv. en primeur, což znamená, že kupují ještě nelahvované víno, které má před sebou dva roky zrání v sudu. Cena je v tomto případě výrazně nižší. Investici často realizují speciální fondy, a investoři tedy pouze vkládají své peníze, které jim fond zhodnotí. Tento způsob investice však obvykle vyžaduje vložení značných prostředků v minimální úrovni několika desítek tisíc eur.

Osvědčený původ a dostatek tříslovin

S řádově nižšími vstupními částkami mohou počítat ti, kteří se rozhodnou vložit peníze do tuzemských vín. I zde je totiž možné investicí vydělat. Obyčejně se zhodnocení pohybuje v úrovni 10 – 15 %. Je však potřeba se alespoň v základu orientovat v jednotlivých odrůdách, jelikož ne všechny se k dlouhodobější archivaci hodí. I v tomto případě je bezpečnější obrátit se na odborníky. Víno by mělo pocházet z osvědčených vinic a mělo by obsahovat dostatek tříslovin. Z bílých vín je to třeba veltlínské zelené nebo rulandské šedé, z červených pak například frankovka.

Nesprávné skladování víno nenávratně poškodí

Naprosto klíčové je správné skladování. „Vína by měla být uložena v temnu při teplotě mezi 10 a 12 stupni. Místo by mělo mít stabilní vlhkost,“ vysvětluje Jiří Blafka, sommeliér a ředitel Táborského festivalu vína. Právě v tuzemsku, kde tradice investování teprve vzniká, bývá správné uskladnění problém a investoři víno znehodnocují. Speciální lednice, kde lahve nejčastěji končí, totiž vykazují různou kvalitu, a hlavně nestačí sběratelům, kteří mají pohromadě stovky vín. Na zdejší trh dorazila také francouzská technologie montovaných vinných sklepů, které se instalujído obytných prostor.

„Sklepy se montují do speciálního pouzdra, které zajistí vínu při dozrávání neměnné podmínky. Instalace neporušuje statiku ani provoz domu,“ říká Miroslav Tománek ze společnosti Raxi, která sklepy v Česku instaluje. V tradičních vinařských zemích jsou montované sklepy oblíbené u hotelů a restaurací s kvalitní nabídkou vín, ale také u privátních sběratelů. „Sklepy i jejich poklopy jsou výrazně designově řešené, proto každá instalace zvedá současně s cenou vína i hodnotu nemovitosti,“ vysvětluje Tománek zájem o sklepy mezi soukromými investory.

Zhodnocení investice – myslete na prodej s dostatečným předstihem

Pokud se nerozhodneme si víno nechat a rádi bychom zhodnotili počáteční investici, musíme ho prodat. Kupcem může být například hotel či luxusní restaurace. Je však dobré mít již předem vytvořenou síť odběratelů, aby nedošlo k tomu, že víno v jeho zralosti nebude komu prodat. Hodnota investice po určitém čase klesá. Lze se také obrátit na odborníky a s dostatečným předstihem prodej dohodnout.