Ještě letos. Český rozhlas by rád urychlil začátek digitálního vysílání

Budova Českého rozhlasu

Budova Českého rozhlasu Zdroj: CTK

Český rozhlas by mohl spustit řádné digitální vysílání na konci letošního roku nebo v příštím roce. Počítá s tím návrh rozvoje zemského digitálního vysílání Českého rozhlasu, kterým se bude příští týden zabývat vláda. ČRo by měl získat vysílací frekvence ve třetím pásmu na pět let, uvádí vládní materiál.

Rozhlas od loňského roku testuje s Českými Radiokomunikacemi digitální vysílání DAB+ v Praze a okolí. Povolení nejprve platilo do letošního května, ČTÚ jej nedávno prodloužil do listopadu. Český rozhlas by měl digitální vysílání v příštích pěti letech financovat z vlastních zdrojů. S navyšováním koncesionářského poplatku z nynějších 45 korun vláda nepočítá. Digitální síť by měla pokrývat především velké aglomerace a hlavní silniční tahy.

S přijetím klíčového strategického politického rozhodnutí o obecném zavedení digitálního rozhlasového vysílání se počítá nejdříve v roce 2021. Je to proto, aby byl dostatečný čas k realizaci opatření souvisejících s ukončením platnosti licencí v pásmu FM v roce 2025. Digitální rozhlas umožňuje širší programovou nabídku, kvalitní přenos vysílání nebo nové multimediální služby. Uživatel si ale musí pořídit digitální přijímač nebo adaptér, který umožňuje příjem i na nynějších analogových rádiích.